Тарантино на 58: Това, че показвате характер, не означава, че имате много този от характер

  • Сподели:
Тарантино на 58: Това, че показвате характер, не означава, че имате много този от характер

Американският актьор и режиьор, автор на кинохитовете „Криминале“, „Убий Бил“, „От здрач до зори“, „Омразната осморка“ - Куентин Тарантино става днес на 58 г. „Филмите са моята религия, а Господ е моя покровител“, казва артистът, който има коефициент на интелигентност 160.

Куентин Джером Тарантино е роден в Ноксвил, но когато е на четири години, семейството му се мести в Калифорния. Той си спомня, че баба му редовно му говорела за филмите на Джон Уейн и малко по малко разпалвала страстта му към киното.  Като малък Куентин показва интересни творчески заложби, като пише на майка си тъжни истории за Деня на майката. Интересът на момчето към училището е минимален за сметка на този към киното, а единственият предмет, който го вълнува, е историята. След като завършва гимназия Тарантино започва работа като разпоредител в кино с порно филми. Освен това започва да ходи на курсове по актьорско майсторство. По-късно работи във Video Archives, а в този период пише сценариите за „Истински романс“ и „Родени убийци“.

За човек, който не е ходил в училище по изкуствата, той се справя много добре и е забелязан в началото на 90'те години с уникалните си промени върху представянето на архетиповата система на американския живот. Във филмите му винаги присъства огромно количество насилие и жаргонен език. Също така неотделима част е леката нотка на ирония, съпътстваща героите му. Главните персонажи на Тарантино са гангстери или злодеи.

 

Специално за повода, High View Art извади някои от известните цитати на Тарантино:

„Това, че показвате характер, не означава, че имате много този от характер“.

„Обичам всички жанрове от спагетен уестърн до самурайско кино“.

„За мен изтезанието би било да гледам спорт по телевизията“.

„Не съм ходил във филмовото училище, ходих на кино“.

„Хамбургерът е кралят на всяка питателна закуска“.

„Харесва ми, когато цялата публика се кикоти на колики и изведнъж - бам! - всички стени са в кръв“.

„Хората смятат, че съдбата е това, което трябва да се случи. Всъщност съдбата е нещо, което не бива да се случва“

„Аз съм историк в собствения си ум“.