Тревожността от самотата

  • Сподели:
Тревожността от самотата

Много хора влизат във връзка, за да избегнат самотата. Те се надяват, че ще намерят човек, с който може да се чувстват добре и да намерят любовта. И тогава се впускат във връзки, които са от лични изгоди, а не заради любовта.

И точно тези хора, в тези връзки, се чувстват още по-самотни. Силата на отчуждението е толкова голяма, че тя поражда още по-голяма тревожност и от преди индивидът да влезе във връзката.

От една страна, тревожността от самотата е силен стимул за влизане във връзка. Човек искрено вярва, че така ще облекчи тези симптоми и ще успокои вътрешната си тревога.

От друга страна, човек не принадлежи на никого и самотата, ако не я приеме като естествено човешко състояние, се превръща в невротична. Невротичната самота е плод на нарцисизъм, комплекс за малоценност, травми от детството.

Когато човек влезе във връзка, вярва, че е победил ужаса от самотата си. А тази връзка е всичко друго, но не и създадена от любов. Тревожността, породена от самота, се среща при психически лабилни и нездрави хора.

Те стават като паразити за другите – само взимат, но нищо не дават. Само искат! Тревожните от самота хора изискват прекомерна любов, внимание, обич, залепват се за другите, търсят постоянно доказателства за всеотдайността на другия.

Ако човек не се чувства добре със себе си, той няма да намери запълване на празнотата си с никой друг, защото никога нищо не му е достатъчно. Решението на проблема при тревожността от самотата е осъзнатост, зрялост, развитие на Аза…

Още по темата:
Освобождаване от привързаности

Медитация За връзка с Аза

Медитация 18: За вътрешни ресурси

Книга "Как да управляваме емоциите си"