Три техники за отключване на креативността

  • Сподели:
Три техники за отключване на креативността

Защо е важна за нас креативността? Една от причините са резултатите от различни проучвания, които показват, че креативността е едно от необходимите умения за постигането на успех в личен и професионален план през XXI век.

Най-общо казано креативността е свързана с:

  • достигането до значими за нас нови идеи в контекста на решаване на даден проблем;
  • ежедневие, изпълнено със спонтанно и творческо изразяване на себе си.

Независимо от контекста и личната оценка дали (не) сме креативни е важно да знаем, че креативността е умение. И като всяко умение, тя може да се стимулира и развива.

Ето три техники, с които да направите това:

1. Първата техника е лесен и ефективен начин да провокирате ежедневната креативност

Направете през деня поне пет абсурдни (нелогични и нестандартни) неща. Това могат да бъдат всякакви хрумки и действия, като например да си измиете зъбите с другата ръка, да стоите с възглавница на главата вкъщи, да се приберете от работа по друг път, да изпеете песен на непознат език... въобще каквато щуротия ви хареса. Пуснете въображението да заиграе и ще видите какви забавни и интересни хрумки ще ви дойдат.

Важно е да запомните, че нестандартните действия се правят с чувство за хумор и игрова нагласа. Колкото повече се смеете докато ги правите, а и след това, толкова по-добре. Позволете си отново да се почувствате деца и забравете за логичността и смисъла на действията. Така по лесен и приятен начин ще провокирате креативността си, защото прекъсването на рутината в мислите и поведението ще отпуши творческия ви извор.

Ако пет неща ви изглеждат твърде много, може да започнете първия ден с едно действие, втория - с две и така да увеличавате бройката, докато ви е интересно и приятно.

2. Ефективна техника за достигане до полезни идеи за решаване на даден проблем е техниката "случаен предмет".

Подходящ момент за използването на тази техника е, когато сте зациклили върху дадена задача или напрежението се е покачило. Тогава просто се огледайте около себе си.
Първият предмет, който ви привлече погледа, ще ви послужи за трамплин към креативността и творческото мислене.

Разгледайте добре предмета и си задайте въпроса "Как този предмет ще ми помогне в решаването на проблема?" Започнете да изброявате всичко, за което се сетите. Обърнете внимание на приложението му, материята, формата, цвета, къде се намира, каква е историята му и т.н. В първия момент може да ви се стори много трудно и нелепо, но не се отказвайте.

Тази техника стимулира креативното мислене, като ни изкарва от коловоза на типичните разсъждения и провокира въображението ни, което по думите на Айнщайн, може да ни отведе навсякъде. Също така може да разсее стреса и напрежението, които в някои случаи са основната пречка пред способността за преодоляване на даден проблем.

3. Третата техника е просто да "назначим" даден предмет да се заеме с разрешаването на проблема.

След това можем да отидем на разходка или да започнем да правим нещо различно. Изследванията показват, че мозъкът ни продължава да работи по решението на проблема без съзнателната ни намеса.

В тези моменти събраната информация от усилията, които сме положили, се комбинира с опита и знанията ни. Благодарение на този процес голяма част от ценните идеи се раждат в банята, по време на разходка или в друг момент, в който не сме очаквали.

Креативността е врата, зад която се крият мечтите ни, а ключът се намира в нас. Затова с отворено съзнание изследвайте и експериментирайте!

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог

Три техники за отключване на креативността

Като всяко умение креативността може да се стимулира и развива. Снимка: de.flash-screen.com