Великите жени в историята: Елинор Рузвелт

  • Сподели:
Великите жени в историята: Елинор Рузвелт

На 17-ти март 1905 година, Елинор Рузвелт се омъжва за петия си братовчед Франклин Делано Рузвелт.
И двамата родители на Елинор са починали преди да навърши десетгодишна възраст.

На Франклин ражда шест деца, от които оцеляват пет. Първоначално не иска да бъде Първа дама на САЩ, тъй като това налагало да се откаже от досегашната си работа и независимостта си. Често е доброволец в Червения кръст и помага активно на пострадалите от Първата световна война. 

Насърчава съпруга си да назначава повече жени на федерални постове и им дава възможност да говорят. 
Организира пресконференции за жени репортери в момент, когато жени не се допускали в Белия дом. Пише колонка във вестник, озаглавена "Моят ден" от декември 1935 г. до малко преди смъртта си през 1962 г. Използва колоната, за да споделя информация за дейността си и да съобщава позициите си до широк спектър от социални и политически въпроси.

На ежегодното събитие за търсене на великденски яйца из градините на Белия дом, настоява да бъдат включени и чернокожи деца и прави скандални за тогава изказвания от типа "те имат същите права като нас", с което си навлича гнева на Ку-Клус клан.
За огромно съжаление сама разкрива, че съпругът ù има извънбрачни връзки с различни жени. Говори се, че Франклин е бил много харизматичен и обаятелен мъж.

Елинор иска да го изостави, но неговата майка, Сара, възразява, защото един евентуален развод щял да навреди да имиджа на Франклин, той повече няма да бъде преизбран за президент и това ще съсипе политическата му кариера.
Наред с това Сара поставя и още един ултиматум - че на Елинор ще ù се наложи да отгледа петте си деца сама.

Останала в брака си, но с все по-голяма и категорична независимост, търсеща удовлетворение в делата си, и с условие - никога повече да не делят едно легло.
Франклин, от своя страна, не успял да спази обещанието, което ù дал и продължил да изневерява на съпругата си, дори разказвал, че Елинор била грозновата и не можел да се възбуди от нея. 

През 1921 г. може би в резултат на карма, може би съдба, може би знамение, Франклин е повален от полиомиелит и е напълно парализиран от кръста надолу. 
В онези години подобна информация можела да бъде скрита от медиите и Сара поддържала версията, че синът ù е добре, нищо страшно.

Елинор се присъединява към Женската синдикална лига и става активна в Демократическата партия на щата Ню Йорк. Като член на комисията по законодателни въпроси на Лигата на жените гласоподаватели, тя започва да изучава протоколите на Конгреса и се научава да оценява записите от гласуването и дебатите. 

Тъй като Франклин не бил в състояние да пътува из страната, Елинор била неговите очи и уши. Обиколките я срещат с високопоставени фигури, опоненти на съпруга ù и чуждестранни лидери. 
Печели всички с прямотата, упоритата си работа, активността и дързостта си. 

Тя оглавява Комисията по правата на човека в ООН и Комисията за правата на жените в САЩ. Има сериозен принос в изработването на Всеобщата декларация за правата на човека, а президентът Труман я нарича "Първата дама на света". Интересното тук е, че съпругата на президент Труман - Бес, е пълна и тотална противоположност на Елизабет, тъй като не обичала да се показва никъде, свеждала всички свои ангажименти до минимум и по настояване на една феминистка организация, е дала само едно, единствено изявление. 

Нека видим някои изказвания на една от най-забележителните жени в историята на САЩ.

"Хората добиват сила, кураж и самоувереност, само от преживяванията, в които са се изправили и са погледнали страха в очите. Така, те могат да си кажат: "Преживях това, готов съм за следващото нещо, което ми готви съдбата."" 

"Животът трябва да бъде изживян и любопитството запазено живо."

"Човек никога не бива да обръща гръб на живота." 

"Да пожелаеш нещо, изисква същата енергия като това да го планираш." 

"Не е честно да искаш от другите това, което ти самия не би направил." 

"Няма да се тревожиш за това какво мислят хората за теб, ако осъзнаеш колко рядко го правят." 

"Целта на живота е да бъде изживян. Да усетиш тръпката от непознатото, да нагазиш без страх в непознати води и да откриеш новото."  

"Никога не бъркайте знанието с мъдрост. Едното ви помага да живеете, другото да изградите живот." 

"Можете да промените обстоятелствата като промените отношението си." 

"Изграждането на характера започва от детската градина и продължава до смъртта." 

"Никога не губя време да се обръщам назад." 

"Целият живот е едно образование." 

"Свободата поставя огромно изискване за всеки човек. Със свободата идва и отговорността. За човека, който не желае да порасне, човекът, който не иска да носи собственото си тегло, това е плашеща перспектива." 

"На никаква възраст няма просто да стоя и да гледам отстрани." 

"Във всички наши контакти вероятно чувството, че сме наистина необходими и желани, ни дава най-голямо удовлетворение и създава най-трайната връзка." 

"По-добре да запаля свещ, отколкото да проклинам тъмнината." 

"Всеки ден правя по нещо, от което ме е страх."