Венера, ретроградност и личен избор

  • Сподели:
Венера, ретроградност и личен избор

Когато сме въвлечени в романтична връзка, рядко си задаваме въпроса защо именно този човек ни привлича. Отдаваме се на силното изживяване, което ни зарежда и провокира да се чувстваме желани и обичани...

Едва след като флирта и страстта утихнат започваме да обръщаме внимание на обекта на нашите желания. Неохотно забелязваме неговите силни или според нас слаби страни, които по време на флирта небрежно сме "пропуснали" да видим.

Изглежда химията на привличането си остава най-загадъчният феномен, когато говорим за взаимоотношения. Опитваме се да намерим рационално обяснение, но когато такова липсва се обръщаме към ирационалните усещания.

Всичко в една връзка вероятно зависи от нашите очаквания и емоционални нужди.

Процесът на привличане между хората е много по-сложен, отколкото си мислим, че е. Много често в динамиката на привличането и изграждането на една връзка са активни подсъзнателни мотиви и процеси, които са се формирали още от най-ранна детска възраст, когато първите ни контакти и взаимодействия са били с нашите родители, чрез които започваме да се учим как се изграждат връзки.

Ако общуването с тях не е протекло гладко, ако са ни отхвърляли или пренебрегвали, това отношение ще се запечата дълбоко в нас и впоследствие ще моделира реакциите ни към хората и взаимоотношенията.

В зрялата ни възраст ще имаме усещането, че не сме достатъчно добри или качествени хора, за да ни обръщат околните вниманието, от което се нуждаем и така можем винаги да живеем с тази нагласа.

Разбира се, тя е дълбоко несъзнавана, но изгражда нашия светоглед и възприемане на света. Колкото повече търсим вниманието на околните, толкова повече ще ни отблъскват, защото дълбоко в себе си се чувстваме непълноценни, а това саботира естественото ни умение да изграждаме качествени и стабилни връзки. Просто защото не вярваме в себе си!

Защо отхвърляме онова, което е част от нас?

Венера символизира душата и е носител на ероса – другото измерение на любовта, свързано със страстта, еротичното привличане и секса. Венера изгражда представата на един мъж за любимата, дамата на сърцето, любовницата и блудницата.

Нейното въплъщение в жената винаги е свързано с копнежа на мъжа да открие Русалката, тайнствената и магнетична Богиня, в чиито крака е готов без съпротива да падне.

За жената, Венера символизира умението да играе, да флиртува, да привлича към себе си. Именно умението да се превъплъти в образа на Русалката. Но преди да разгърне тази дарба, тя трябва да открие това, което е най-ценно и значимо за нея.

Ако не го признае или го копира от другите, връзката с Венера потъва в забвение. Тя започва да харесва онова, което не харесва и да обича това, което не обича.

Изборът, който ще направи и мъжете, които ще привлича ще отразяват разочарованието от собственото си предателство. Е, това винаги идва малко по-късно, когато вече има брак и деца.

Венера присъства в хороскопа и на мъжа. Но той предпочита да я въплъти в образа на любимата. Но и на него няма да му се размине така лесно, ако не знае какво цени и уважава.

Обобщенията и клишираните модели за жената, подобно на епидемия са най-голямата заплаха за достойнството и потентността на мъжа. Само ако им се подаде. Защото който търси, намира. Въпросът е какво. Възможно е да се влюби в Русалка, отговаряща на всички критерии, според нормата, но... няма да мине и година, за да му просветне, че Русалката е свалила костюма и се е превърнала в това, което най-много го отвращава.

И започват изискванията и претенциите към партньора

Обикновено сме склонни да поставяме куп условия, искаме бъдещия партньор да притежава всичко онова, което сме си представяли в мечтите и приказните ни сънища. А когато това не се случи го подлагаме на ожесточена критика под влиянието на огромното ни разочарование.

Но в този случай истинската критика всъщност е насочена подсъзнателно повече към нас, а не към него или нея. Това е данък, който се налага да платим на Венера, заради предателството ни. Когато живеем с принципите на другите, губим личен авторитет и достойнство. Най-вече в собствените си очи. Ако не го признаем ще го виждаме в нашия любим или любима.

Жената, която знае и отстоява всичко, което я прави щастлива и самоуверена, ще се възхищава и уважава мъж, който застава твърдо зад собствените си принципи. И повярвайте, това няма да я наранява, напротив, ще бъде горда с избора си. Тогава тя е равностоен партньор.

Мъжът също ще отразява в любимата си фалша или автентичността си. Когато мечтае за Русалката или я намери, идва момент, в който, вместо да ходи, той е започнал да пълзи. За какво са му краката, нали живее с Русалка?!

В такива моменти Венера ни напомня какви предатели сме. И защо обвиняваме, че той или тя са ни предали? О, ама разбира се, така е много по-безболезнено. Но не решава проблема.

Ако разпознаем истинската стойност на това, което ценим, ще го намерим и в партньорите ни. Съвсем спонтанно, без игри, фарс и манипулация. Е, Венера ще ни постави пред този избор и да решим:

Аз ли съм или съм потънал в тълпата

Хората реагират не особено охотно, когато им кажете, че трябва да работят върху себе си, за да заздравят или подобрят качеството на връзката. Ние сме склонни да искаме другите да се променят, но така не се постига в 99% от случаите никаква промяна.

"Вторият шанс", който даваме на другите, всъщност трябва да дадем на себе си. Когато открито признаем, че самите ние имаме проблем, но го прехвърляме на другите, тогава започва истинския "втори шанс" във връзката, защото с личната промяна (надявам се позитивно) започваме да гледаме на връзката и на човека до нас с много по-бистър и ясен поглед, да го виждаме такъв, какъвто е наистина.

С две думи сваляме "розовите очила". Тогава и партньорът ни започва да вижда разликата и е мотивиран да работи върху себе си.

Автор: Ралица Сърцанова – Rali Sar

Още може да прочетете на ralisar.com.

Снимка: hdwallpapersstop.blogspot.com