Видео: Птицата, която танцува като балерина

  • Сподели:
Видео: Птицата, която танцува като балерина

Балетът може и да е измислен от хората, но съществува една птица, която танцува по-добре и от най-големите професионалисти в елегантното сценично изкуство, създадено през далечния XVI век. Става дума за т.нар. западна паротия (Parotia sefilata), спадаща към семейство Райски птици (Paradisaeidae) и отличаваща се със средни размери – около 33 сантиметра дължина.

Птицата се среща само в Индонезия - в планинските гори на полуостров Доберай, както и в западните региони на остров Нова Гвинея, които стават част от Индонезия през 1963 г.

Както повечето Райски птици, западната паротия e полово диморфна, което означава, че двата пола не се различават само със своите полови органи, но също и със специфично поведение, размер и окраска. Мъжкият екземпляр се отличава с черно оперение, структурно преливащи се цветове (най-вече златисто и зелено) на гърдите, както и със сиви пера на главата с формата на триъгълник. За разлика от мъжкия екземпляр, женската птица е без окраска и се отличава с кафяво оперение.

Видът е доста сходен с източната паротия, която от своя страна обитава източните части на острова и се отличава с по-малки размери (около 27 сантиметра) и сребристо оперение на предната част на главата.

Най-характерната черта на мъжката птица е нейното поведение по време на периода на ухажване, което чрез своята уникалност и чар привлича вниманието на хората по цял свят. Процесът на ухажване е изключително дълъг и изтощителен за птицата, но тя се старае максимално и не пренебрегва нито един детайл. Започва се с внимателно почистване на падналите на земята листа, преминава се през разпръскване на дребни, цветни плодове по земята и се стига до вземане на мерки срещу появата на хищници в района.

Всичко това се прави с цел мястото на предстоящото представление да е в перфектен вид. Когато всички приготовления са факт, започва дългоочакваното представление на птицата. Тя започва да изпълнява грациозен и пленителен танц, приличащ на балет, разпервайки страничните си черни пера като рокля и клатейки главата и врата си в забързано темпо.

Целта е да покаже прекрасната си окраска на наблюдаващата отблизо женска и с това да я привлече за партньор. Когато целият процес на ухажване отмине, женската сама строи и се грижи за гнездото.

Видео: Птицата, която танцува като балерина

Най-характерната черта на мъжката птица е нейното поведение по време на периода на ухажване