Владимир Полеганов: Книгите, които ме промениха

  • Сподели:
Владимир Полеганов: Книгите, които ме промениха

Писател, сценарист, преводач, критик - така най-кратко може да представим Владимир Полеганов, чийто последен роман "Другият сън" е едно от големите литературни събития на 2016 г.

Ако не сте прочели "Другият сън", задължително го направете, защото ще откриете много неща се себе си и времето, в което живеем. "Другият сън" е фантастично, но дълбоко интимно и психологическо пътуване в света на технологиите, в който всеки един от нас трябва да (пре)открие загубеното си човешко лице. 

Владимир Полеганов e и автор на сборника с разкази "Деконструкцията на Томас С.". През 2015 г. разказът му "Птиците" е включен в антологията Best European Fiction на престижното американско издателство Dalkey Archive Press, а "Кладенецът" печели втора награда на Националния конкурс за къс разказ "Рашко Сугарев".

Владимир Полеганов е част от сценарния екип на "Под прикритие" - най-успешният български сериал. 

Книгите, които промениха Владимир Полеганов:

1. Dhalgren от Самюъл Р. Дилейни

Владимир: "Поетичен и предизвикателен роман за град на име Белона (но всъщност Ню Йорк), уловен в един вечен покой или нестихващ апокалипсис. Роман за писането и "несигурността на сигурното знание".

2. Gravity’s Rainbow от Томас Пинчън

Владимир: "Големият постмодерен роман, който хората повече обсъждат, отколкото четат. Също като Dhalgren, се смята за труден и непреодолим, но това е силно преувеличено. Романите на Пинчън са най-добрите примери за ненатрапчива, но при все това впечатляваща писателска ерудиция."

3. Романите на Филип К. Дик и Дж. Г. Балард

Владимир: "Несравними автори, но ги слагам заедно, защото светът, в който живеем днес, е описан най-добре от тях. Множествена реалност, комерсиализирано желание, смущаващ мистицизъм."

4. Фантастите

Владимир: "Тук са всички автори на фантастична литература, която за мен е най-адекватната литература на реалността на втората половина на миналия и първите години на настоящия век. Октавия Бътлър, Джийн Улф, Робърт Силвърбърг, Томас Диш, Джоана Ръс са само някои от имената."

5. "По следите на изгубеното време" от Марсел Пруст

Владимир: "За четене и препрочитане на изреченията, които на пръв поглед изглеждат лабиринти, но всъщност се оказват ясни и подробни карти на вътрешния свят."

6. Разказите на Бруно Шулц

Владимир: "Шулц е автор с неповторим и неимитируем стил. Понеже рядко се говори за него, предполагам, че той е една от най-добре пазените тайни на европейската литература."

7. Диаболистите

Владимир: "Светослав Минков и Владимир Полянов, първите фантастични – в много смисли на думата – български писатели."

8. Разказите на Анджела Картър

Владимир: "Остър ум и жанрова обиграност, всичко необходимо за едно истински безгранично творчество: да не се свениш да стъпиш тук, но и там; да не държиш да останеш на високото, но да не те е страх от ниското."

9. El Obseno Pájaro del Noche от Хосе Доносо

Владимир: "Тъмна книга за малки светове, които крият необятни пространства в себе си."

10. Terra Nostra от Карлос Фуентес

Владимир: "Oгромна книга за миналото, настоящето и бъдещето."

11. The Great Expectations от Кати Акър

Владимир: "Както всъщност и всеки друг неин роман. Заради пълната липса на страх, която струи от нейните колажни, плагиатски, порнографски, прекрасни текстове."