Внимавайте с тези 4 неща, когато качвате снимки в интернет

  • Сподели:
Внимавайте с тези 4 неща, когато качвате снимки в интернет

Повечето хора обичат да споделят снимки в социалните мрежи - селфита, кадри с приятели или домашни любимци, досадни фотоси на храна и т.н. Малцина обаче осъзнават колко много информация може да разкрие една снимка и как тази информация може да бъде използвана от злонамерени лица. От MakeUseOf съветват да внимавате особено със следните неща, когато качвате снимки в интернет.

Какво точно има на снимката

Фотосите съдържат изобилие от информация, която понякога не се забелязва от пръв поглед. Фонът или някои детайли могат да разкрият финансовото състояние на човека, определени негови навици, местоположението му и още много.

Кой е на снимката

Не е добре да качвате в интернет снимки на хора без тяхното съгласие. Те може да не искат всички да разбират детайли като къде или с кого са били и вие трябва да се съобразите с това.

Къде е заснета снимката

За съжаление много е лесно да се установи къде е направена една снимка. Един пейзаж може да разкрие любимите ви дестинации. Освен това има и проблем за сигурността на дома ви, докато сте извън града. Ако публикувате поредица от подобни снимки, направени в рамките на няколко дни, казвате на всички, че вашият дом е празен.

EXIF данните

Снимките имат свои собствени тагове. Те са групирани като метаданни, известни като EXIF, и съдържат много информация- всичко от марката и модела на фотоапарата до ISO настройка, времето на експонацията, размера на блендата и др. се съхраняват като EXIF метаданни. Записват се и други данни, като датата, на която е направена снимката, както и местоположението.

Ако EXIF данните не се премахват от сайта, където споделяте, тази информация може лесно да бъде декодирана с помощта на инструмент като pic2map. Ако споделяте вашите снимки онлайн, трябва да изтривате преди това EXIF данните. Платформи като Facebook и Instagram правят това с всички кадри. В други сайтове е добре да ги махате ръчно.

Източник: Expert.bg