Яйцедентът на Алекси Иванов в Квадрат 500

  • Сподели:
Яйцедентът на Алекси Иванов в Квадрат 500

„Стената” е проект на Националната галерия, който стартира през месец септември 2020. Целта е да се даде възможност на графити артисти и автори на съвременен стенопис да покажат своите произведения в атриума на Квадрат 500, върху специално обособена стена, дълга над 26 м.

Ясно социално послание – това е една от най-характерните черти в работата на Алекси Иванов. Неговите ярки, цветни, дръзки и с изключително чувство за хумор и умерена доза ирония персонажи ни гледат от различни обекти в градската среда на столицата, на редица градове в България и далеч извън пределите й. Стилът му е дефинитивно разпознаваем – една от причините никога да не подписва работите си. И макар под тях да липсва името му, композицията, цветовете, сюжетът, героите и изборът  къде и как да бъдат изобразени, винаги подсказват кой е техният автор.

Трафопости, електрически табла, врати на жилищни кооперации и на гаражи, мостове, фасади, дори и трамваи – това са местата, на които най-често сме виждали или предстои на видим неговите произведения. Едно от тях ще присъства в продължение на няколко месеца и в атриума на Квадрат 500, редом до забележителни скулптурни творби от постоянната музейна експозиция.

Кураторският екип беше подпомогнат от Николай Петров – GLOW, първия графити артист, изявил се в проекта „Стената”, който предложи следващата работа да бъде на Алекси Иванов.

От своя страна, Алекси избра да представи специално проектирано за конкретната среда стенописно произведение, озаглавено „Яйцедентът”. То илюстрира жизнерадостния, динамичен и изпъстрен от цветове, вкусове и аромати живот на улицата, от времето, когато не познавахме социалната дистанция и когато ръкостискането и прегръдката бяха желани и необходими форми на общуване. На 28, 29 и 30 май, от 12 до 18 ч ще има рисуване на живо.На 1 юни (вторник) от 16 до 17.30 ч авторът ще проведе ателие със свободен вход за деца от 7 до 12 години, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп!

Куратори: Мартин Косташки и Боряна Вълчанова, Национална галерия

 

За автора

Алекси Иванов (1988) работи активно в сферата на графити и уличното изкуство от 2003 насам, както самостоятелно, така и съвместно с различни артисти, улични художници и илюстратори от страната и чужбина. Най-устойчива във времето е работата му с Виктория Георгиева, с която са членове и съоснователи на колектива "ФАМОУ". През годините си сътрудничи интензивно и с Димитър Механджийски, Хроме, GLOW, Дияна Нанева, Вероника Николаева и др.