Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

  • Сподели:
Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

Отново е лято и отново е време за горещи емоции, спомени и релакс - на плаж, на море, на планина, на палатка или с караваната. А не ви ли се иска нещо по-различно през топлите месеци от годината - освен задължителното отскачане до морето, защо не помислите за приятна екскурзия някъде из красивата стара Европа?

То прекрасни градове много, но ние ще ви помогнем в избора, като ви предложим едно приказно място, на което дори и за миг няма да съжалявате, че сте отишли - магнетичният Залцбург. Когато го видиш за първи път, този град те кара да се влюбиш в него и се чувстваш сякаш се разхождаш сред филмови декори.

Залцбург е смятан за най-стария град в Австрия, намира се в сърцето на Европа, разположен е на двата бряга на река Залцах. Градът се гордее с богата история, удивителна барокова архитектура, живописни средновековни улички и великолепни дворци.

Когато изпишете името на града в интернет, първите забележителности, на които ще попаднете, са крепостта Хоензалцбург, дворецът Мирабел и родната къща на Моцарт. За тях ще ви разкажем по-надолу, но докато стигнем до тях, ще се постараем да ви потопим в прекрасната атмосфера на града, спирайки се на други приказни места, които заслужават внимание.

Ще започнем със Стария град - уникален и перфектно съхранен, той предлага впечатляващи барокови сгради и живописни улички, изпълнени с вълшебна атмосфера. Разхождайки се, често пред вас ще се появяват църкви, площади, паркове и фонтани, носещи истински средновековен дух. А вечер, сред нощните светлини, Залцбург е още по-загадъчен, предизвикателен и пленителен. Така че не пропускайте и една нощна разходка.

В центъра на Стария град величествено се издига Залцбургската катедрала, която впечатлява със своята великолепна фасада и мраморни кули. Освен на самата сграда, ще може да се насладите и на един красив орган, заобиколен от позлатени фигури на ангели, които свирят на различни музикални инструменти.

Друга внушителна сграда е Резиденцията на архиепископа, построена от принца-архиепископ Волф Дитрих към края на ХVІ век. Особено впечатляваща е нейната осемъгълна камбанария, чиито 35 камбани могат да бъдат чути всеки ден в 7, 11 и 18 часа.

Около Резиденцията се намира и най-големият площад - Резиденцплац, в средата на който е разположен фонтанът "Резиденцбрунен", смятан за един от най-красивите барокови фонтани. Друг прекрасен площад е Университетплац, където ще видите сградата на Университета и великолепната Съборна църква, построена между 1696 и 1707 г.

Освен разглеждането на забележителностите на града, отделете време и за лежерно разхождане по улиците, пиене на кафе, хапване на местни специалитети. Повечето заведения са съсредоточени в Стария град и предлагат всичко, от което имате нужда.

Любителите на кафето могат да изпитат истинска наслада на две места - в "Томазели" - най-старото кафене в Австрия и в "Глокеншпил" - прочутото кафене, каето се намира точно срещу паметника на Моцарт.Ако искате пък да се разхладите, може да посетите Парка на бирата, където да се насладите на чаша студено пиво.

А сега да се върнем към онези три забележителности, за които ви споменахме в началото на статията и са в списъка с must seen.

Първото нещо, за което трябва да отделите време при посещението си в Залцбург е величествената крепост Хоензалцбург (Hohensalzburg) и замъка към нея. Това е най-големият укрепен замък на територията на цяла Европа. За разглеждането на цялата крепост ще са ви необходими няколко часа, но видяното ще остане в паметта ви дълго.

Изграждането на крепостта продължава близо 6 века - започва през 1077 г. и завършва през 1687 г. Подобно на много други крепости, в определени периоди от време е била не само защитно съоръжение - замъкът към крепостта е използван за резиденция на князете-архиепископи, за казарма, дори и за затвор. През 1861 г. става една от най-посещаваните туристически атракции. Превръща се в символ на града, както и в културен център с много концерти.

Крепостта се намира на хълм над града и има два начина да се изкачите до върха й - може да се стигне както по стълби, така и с лифт, който се движи почти отвесно нагоре. Изкачването пеша по стръмните стълби е доста уморително, но ентусиастите, които се решат да го направят, придобиват реална представа за мащаба на съоръжението и стават свидетели на изумителни гледки към града.

Съветваме ви задължително да се качите до горе, без значение по кой от двата начина, защото ще се насладите на невероятна панорама към целия Залцбург и заобикалящите го планини. Затова, ако искате да видите града в цялата му прелест, не пропускайте да се качите на върха на Хоензалцбург.

Замъкът представлява голям музей, като на отделните етажи ставате свидетели на различни епохи от австрийската история. Безспорно впечатляваща е "Златната зала", чийто таван изглежда като обсипано със златни звезди небе. Друга зала, която привлича вниманието на посетителите е тази с марионетките. Посещението на театъра на марионетките е доста скъпо удоволствие и билетите свършват месеци преди представлението.

Друга задължителна спирка по време на разходката ви из Залцбург е родната къща на Моцарт. Няма как да отидете в града и да не посетите бащината му къща, която е превърната в музей. Това е като Рим и папата, сещате се :)

В къщата са изложени множество ценни документи, нотни ръкописи, лични вещи, писма, картини, както и негови музикални инструменти. Запазена е детската му цигулка, както и клавикорда, на който са прозвучали първите акорди на "Вълшебната флейта".

Естествено, като рождено място на великия композитор, доста неща в Залцбург са свързани с името му. Освен къщата-музей, на него е посветен и оживения площад Моцартплац, на който се издига бронзовата статуя на прочутия композитор, реализирана от мюнхенския скулптор Лудвиг Швантхалер и открита през 1842 г.

Всяка година през ноември се организира залцбургски музикален фестивал, посветен отново на Моцарт. Казват, че този фестивал е с най-скъпите билети в света и с най-силно присъствие на финансовия и политическия елит.

Това не е всичко - популярните бонбони "Моцарткугелн" са създадени през 1890 г. по специална рецепта и са с неповторим вкус, който задължително трябва да опитате. Стига да не попаднете на добре направена имитация :)

Има още едно място, без което посещението ви в града на Моцарт не би било пълноценно - това е бароковият дворец Мирабел, който се слави с едни от най-изящните градини в Европа. Може да прекарате часове наред в разходка из това прелестно място, без да искате да си тръгнете.

Дворецът не е отворен за посетители, тъй като в него се помещават офиси на различни държавни институции. Но градините му... просто те поглъщат и те отвеждат в друго измерение. Те са създадени около 1690 г. от Фишер фон Ерлах и по-късно, през 1730 г. от придворния градинар Франц Антон Данрайтер.

Освен пъстрите цветя, които предизвикват истинско възхищение и те зареждат с прекрасно настроение, в градините впечатление правят и статуите на древноримски божества, фонтаните и езерата. В центъра се намира басейн, ограден от голяма група митологични фигури, които символизират четирите елемента. Мраморна стълба с ангели пък отвежда към Мраморната зала, която е известна като най-красивата сватбена зала в света...

За Залцбург може да се говори още много, но е по-добре да се види "на живо". Ако вече нямате търпение да се докоснете до този приказен град и да усетите атмосферата му, разгледайте следващото изгодно предложение от suntravel.bg.

Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

 Не пропускайте и нощната разходка из потайностите на Залцбург.

Снимка: pixabay.com / LeoOitzl

Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

Удивителна барокова архитектура и живописни средновековни улички.

Снимка: pixabay.com / werdepate

Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

Панорамна гледка към приказния Залцбург.

Снимка: salzburg.info

Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

Гледка към крепостта Хоензалцбург и замъка към нея.

Снимка: pixabay.com / werdepate

Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

Величествената Залцбургска катедрала.

Снимка: pixabay.com / werdepate

Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

Къщата на Моцарт.

Снимка: salzburg.info

Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

Бронзовата статуя на гениалния композитор.

Снимка: pixabay.com / Hans

Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

Прелестните градини на двореца Мирабел.

Снимка: pixabay.com / touchingbeyond

Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

Прелестните градини на двореца Мирабел.

Снимка: salzburg.info

Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

Прелестните градини на двореца Мирабел.

Снимка: salzburg.info

Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

Най-големият площад Резиденцплац, в средата на който е разположен фонтанът "Резиденцбрунен".

Снимка: salzburg.info

Залцбург - една приказка, която не искаш да свършва

Главната търговска улица "Гетрайдегасе".

Снимка: pixabay.com / alsen