Записки на стария мръсник

  • Сподели:
Записки на стария мръсник

"Хората идват и чукат на вратата ми - доста народ наистина - и ми казват, че "Записки на стария мръсник" ги възбуждат. Един бродяга ми мъкне някакъв циганин и жена му и ние си лафим, плямпаме глупости, поркаме си до среднощ.

Телефонистка от международните линии от Нюбърг, Ню Йорк, ми праща пари. Иска да спра да пия бира и да се храня добре. Получавам писмо от някакъв смахнат, който се подписва "Крал Артур" и живее на "Вайн Стрийт" в Холивуд и му се ще да ми помага за колонката.

Един доктор чука на вратата ми: "Чета вашата колонка и мисля, че мога да ви помогна. Работил съм като психиатър." Отпратих го."

Чарлс Буковски (1920-1994) е американски поет и публицист. Известен е най-вече с циничния си език. По негов адрес са казани много неща – и много лоши, и много хубави. 

Най-добре произведенията му описва един коментар на списание ”Обзървър”:  „Във времена на конфронтизъм Буковски пише за онези хора, чието съществуване никой не желае: грозните, самотните, лудите.”

Някои  цитати от "Записки на стария мръсник"

Любовта е път със смисъл; сексът е смисъл сам по себе си.

На жените никога не им трябва благоразумие, единственото, което искат, е да си отмъстят емоционално на някого, за когото им пука прекалено много.

Красивите мисли и красивите жени никога не се задържат.

Можеш да затвориш тигър в клетка, но никога няма да си сигурен дали е укротен. При хората е по-лесно.

Задникът е лицето на душата на секса.

„Така че бъдете доволни” (Чарлс Буковски 1969 г.)

Чарлс Буковски дълги години работи в поща, преди да се отдаде на писане. През 1969 г., публикува първата си книга – „Поща”. Пише шест романа, сред които „Момче за всичко”, „Нощни улици на лудостта” и др. В тях затвърждава характерния си циничен език.