Започва фестът на уличната храна на Женски пазар

  • Сподели:
Започва фестът на уличната храна на Женски пазар

Днес и утре Бакхус StrEAT Fest, събитието, което най-добре владее езика на храната, за пета поредна година превръща реновираната част на Женски пазар - пространството между улиците “Цар Симеон” и “Св. св. Кирил и Методий”, в домакин на кулинарна хармония от различни видове световни кухни.   

Женски пазар отново ще се превърне в най-горещата кулинарна точка на столицата този уикенд. Обликът на Женски пазар се променя в модерно градско пространство и провеждането на петото издание на Бакхус StrEAT Fest е сериозно доказателство за това. Гурме фестивалът отново ще протече при предизвикателството на противоепидемичната обстановка, но както и миналата година, така и сега – ще бъде създадена необходимата организация, така че да се спазват строгите изисквания за превенция и посетителите ни да бъдат спокойни за здравето си“, обясни Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД, съорганизатор на събитието,.

Ще бъдат спазени всички противоепидемиологични мерки, за чиято цел събитието е изцяло безкешово. Плащането става с карта или през избран мобилен портфейл на телефона. Така плащането става бързо и чисто, а посетителите докосват единствено вкусните си храна и напитки. Събитието ще има 3 входа за бърз и лесен достъп от всички страни на фестивала. Входът за 1 човек, за един ден, е 5 лв., а за два дни - 8 лв.

Близо 20 ресторанта ще предлагат храна, приготвена на място, в стила и с автентичните съставки на различни кътчета на света - започвайки от далечни дестинации като Мексико, през Азия и емблематичните за САЩ бургери на барбекю, за да се върнем на познатата, но безкрайно уютната територия на Европа и конкретно Италия, Франция и България.

През годините са се наложили няколко любими ястия на посетителите - охлюви по бургундски, жабешки бутчета, гьоза… и всички те ще бъдат там, но тазгодишното издание отбелязва и много дебютанти.

Широк избор от крафт бири, коктейли, уиски и екзотични аперитиви ще поддържат настроението, а тези, които са дошли с кола или с деца, ще могат да се освежат с вкусни и натурални безалкохолни.

В зоната, посветена на сладко и солено, най-добрите десерти, пекарни и джелато в София, както и висококачествени зехтини от Испания и Гърция ще примамват любопитните небца.

Организаторите споделят, че вдъхновени от уличната култура по света и у нас, за тази година са се погрижили съпътстващата програма да бъде (почти) толкова пъстра, колкото и кулинарната: DJ ще създава артистично настроение с джаз и фънки музика в първата половина на двата почивни дни, докато следобедните часове на 5 и 6 юни ще бъдат завладени от изпълнения на живо на основната сцена с музиканти от България, Ирландия и Бразилия. За първи път на открито сцената ще включва и тематични майсторски класове, водени от експерти. Те са безплатни за посетителите на феста и са на разнообразни теми: от избор и готвене със зехтин до съчетаване на вино с храна, от тънкостите на домашната италианска пица до съвети за хранене на домашните любимци.