Започва фестивалът за хапливи документални филми

  • Сподели:
Започва фестивалът за хапливи документални филми

В месеца на Sofia Pride фестивалът за хапливи документални филми Sofia Biting Docs представя своята ЛГБТИ селекция Proud & Loud, която включва 8 документални и 2 игрални филма. Всички филми ще бъдат достъпни онлайн на Neterra.TV+ в периода от 1-ви до 15-и юни.

Специални събития ще съпътстват премиерните прожекции на филмите „Прайд на честта” и „Игра на природата”, които ще се проведат в Дома на киното.

„Прайд на честта” на британеца Джон Йимс проследява подготовката на първия прайд в Тбилиси. Докато в повечето европейски държави прайдът протича като цветен празник, организаторите в грузинската столица се готвят за битка. Веднъж - с крайнодесни групировки, втори път - с църквата, и трети път - с грузинското общество, което е защитник на традиционните християнски ценности и все още не може да се отърси от дългогодишното руско влияние. Първи прайд и първи тест, както за участниците, така и за противниците му, в една страна, която е пред избора дали да тръгне по нов път или да се превърне във васал на Русия.

 „Прайд на честта”  ще бъде представен на 5 юни в Дома на киното от Мариам Геладзе, организатор на Тбилиси прайд. Събитието се организира с помощта на фондация „Глас”.

В рамките на Proud & Loud своята премиера ще има и новият филм на унгарката Мария Такач „Игра на природата”. Натали е лесбийка и тренира бокс в Шотландия. Пол е интерсексуален и е спортист по гребане от България, Джесика е транс-футболистка от Берлин, а Бенджамин и Чаба са гей маратонци от Унгария. За тях равният старт е толкова важен, колкото победата на финала. Дори животът и историите им понякога да изглеждат странни отстрани, във всяка една може да се разпознаеш и ти. Те имат различни спортни и лични цели, изпитват различни форми на дискриминация и подкрепа, състезават се в различни спортове, но всичките са част от един отбор като неволни участници в игра на природата.

„Игра на природата” ще бъде представен на 13 юни от 19 часа в Дома на киното от Пол Найденов, един от участниците във филма. Събитието e част от Sofia Pride Film Fest, организиран от Младежка ЛГБТ организация „Действие”.

Останалите заглавия, които ще могат да се гледат онлайн са бразилският „В очакване на Бионсе”, арменският „Кайсиева горичка”, турският „Пес”, американският „Майкъл Алиг: Свръхдоза слава”, унгарският „Горещите мъже на студената диктатура”, полският „Член 18”, бразилско-щатската копродукция „Газела” и френският „Невидимите”.