Защо се чувствате неудовлетворени от живота?

  • Сподели:
Защо се чувствате неудовлетворени от живота?

Продължение от "25 причини да се чувствате нещастни и да не изпитвате радост от живота":

1. Скучно ви е.

Животът на много хора протича без промени и това може да ги доведе до скука. Днес има безброй най-нови постижения на науката и техниката, светът около нас е прост и относително безопасен, и в него не остава място за приключения. Рутината ни засмуква. Има обаче много начини да внесем разнообразие в живота си. Поставете пред себе си цел да правите това, което ви изважда от обичайните релси и дори ви плаши — повярвайте, ще се намерят много неща, които могат да ви събудят, разтърсят, учудят и очароват.

2. Вие сте прекалено заети.

Вие сте непрекъснато заети, затова не успявате да се чувствате живи. За какво щастие може да се говори тук? Преразгледайте вашето разписание. Със сигурност ще откриете в него много неща, които отнемат от времето ви, но нищо не ви дават в замяна.

3. Вие спите малко. 

Хората, страдащи от безсъние, имат 10 пъти повече шансове да изпаднат в депресия, отколкото онези, които спят добре. Наспивайте се и ще се чувствате щастливи.

4. Вие прекарвате недостатъчно време в уединение. 

Понякога е нужно да дадете на ушите си почивка от шума на живота и да се съсредоточите върху вътрешния си монолог. Да прекарвате време насаме със себе си е нещо естествено и нормално. Не е важно дали това ще бъде чашка кафе на пейка в парка, поход в планината или дори занимание с алпинизъм. Вашата психика ще ви бъде много признателна за такива моменти на уединение.

5 . Вие нямате цел.

Безцелният живот е безкраен източник на разочарование. Вместо просто да оставите нещата да се случват с вас, създавайте своето бъдеще, поставяйте си цели и ги постигайте. Да виждате, че целта ви е постигната успешно, е една от най-великите радости в живота.

6. Вие сте зависими.

По-лесно е да сте зависими от другите, но независимостта е черта на зрелия човек. Онези, които се държат за другите и не планират да бъдат свободни, са обречени да се борят със занижена самооценка. Невъзможно е да излетиш на собствените си крила, ако си обременен и от необходимост да "мъкнеш" със себе си още някого.

7. Вие си мислите, че не заслужавате щастие. 

Някои имат изкривена представа за това, че не заслужават щастие. Гложди ги чувство за вина за минали постъпки или просто смятат, че са недостойни за такава емоция. Щастието обаче е опит, който всеки трябва да изпита. Зачеркнете "не"-то в своето "аз не заслужавам" и вижте какво ще се промени.

8. Все нещо не ви стига. 

За да усетите пълноценно живота, винаги не ви достига още нещичко. И това. И ето още това - мъничко, съвсем малко. Ако вие постоянно се намирате на стъпка от удовлетворението, вашите шансове за щастие съществено намаляват. Това никога няма да свърши, алчното чудовище така и ще ви изгризе отвътре. Вие непрекъснато ще лъжете себе си, че ето сега ще откриете последното нещо, което ще ви направи щастливи. Всъщност, тази яма няма дъно. Опитайте се да почувствате радостта от всеки момент и ще усетите неизпитан подем.

9. Вие игнорирате възможностите.

Когато шансът чука на вратата, мнозина от нас просто увеличават звука на телевизора и се наместват по-удобно на дивана. Как ли пък не, нали тази възможност изглежда като работа или ви изтласква извън зоната на комфорта, а това изобщо не ви трябва. По-лесно е да си седите, нали? Ако такова поведение обаче се превърне в навик, веднъж ще се събудите с дълбокото разочарование, когато разберете, че сте пропуснали всички шансове. Трудно е да бъдете щастливи, ако не позволявате на хубавите неща да се случват в живота ви.

10. Вие сте самодоволни.

Самодоволството създава илюзия за спокойствие. Всичко върви добре, животът не ви бие, вие сте прекрасни като бог, какво още ви трябва? Всъщност, вие просто плувате по течението и в един прекрасен ден то може да ви изхвърли на един много недружелюбен бряг. Борете се, преодолявайте себе си, не си позволявайте да закостенеете в пасивното си съществуване.

11. Вие ненавиждате работата си. 

Каквото и да си говорим, на работното си място вие прекарвате по- голямата част от живота си. Трудно е да запазите щастливата си усмивка, ако с всички фибри на душата си ненавиждате това място и хората, които срещате там всеки ден. Все пак работата трябва да ви носи радост и удовлетворение, а не само възможност да си плащате сметките.

12. Вие тичате след ненужни вещи.

Понякога ние забравяме какво е действително важно за нас. Просто помислете - толкова ли ви трябва тази нова кола, ако заради нея е необходимо да работите на три места и да жертвате времето, което можете да прекарате със семейството си?

13. Вие нямате духовен живот.

Съвременните изследвания показват взаимовръзка между духовността и щастието. Това се обяснява с факта, че медитацияята или молитвата, както и общуването с позитивно настроени съмишленици, успокояват, помагат да се отпуснем и да се настроим за промени към по-добро.

14. Вие нямате истински приятели. 

Около вас може да има стотици приятели и познати, но ако сред тях няма нито един близък приятел, който би бил с вас дори в най-силната буря, то вие няма да бъдете щастливи. Животът това е постоянно взаимодействие с хората и ако не сте сигурни, че вашите връзки са здрави, може би си струва да си потърсите приятели. Вие ще се чувствате по-уверено, ако знаете, че винаги може да разчитате на подкрепа.

15. Вие се страхувате от себе си.

Това е странно, но мнозина се боят от себе си и не се доверяват на своите инстинкти. Ако обаче вие не се доверавате дори на себе си, кому изобщо можете да се доверите? Научете се да вярвате на своите решения и да не се съмнявате в собствения си житейски път. Точно това се нарича "хармония".

16. Вие твърде много се безпокоите за това какво мислят другите.

Щом само приемете факта, че не е възможно да се харесате на всички, животът ще заискри в ярки цветове. Опитите да угодите на всички и на всеки някой ден ще ви побъркат. Няма смисъл да се живее, опитвайки се постоянно да се нагодите към някого.

17. Вие не се отпускате.

Все пак животът е игра и на всички нас отвреме навреме ни е нужен таймаут. Ако не си позволявате да си почивате, стресът и разочарованието ще ви съпътстват постоянно. Научете се да се отпускате и да възстановявате силите си и тогава вашето психическо и физическо здраве видимо ще станат по-добри.

18. Вие не рискувате.

Много хора не използват своя потенциал максимално. Ако чувствате, че сте способни на нещо по-голямо, рискувайте, предизвикайте съдбата. Може да почувствате възторга на първооткривателя, докато вашите познати продължават да се плацикат лениво в блатото на делничността. Преодоляването на границите прави живота много по- привлекателен.

19. Вие сте нетърпеливи. 

Ох, колко е трудно на човек да бъде търпелив, колко е тежко да се чака, но понякога това е всичко, което можете да сторите. Понякога обстоятелствата ни карат да се позабавим и да изчакаме, трябва просто да се примирим с това. В края на краищата изборът е ваш - да се успокоите и да не бързате с решението или да прибързате и да станете за смях.

20. Вие не се учите от грешките си.

Да повтарят едни и същи грешки е любимо развлечение за някои хора. Те винаги стигат до еднакво плачевни резултати, но продължават да действат по същата схема на самоунищожение. Да забележиш в себе си такъв навик е много по-трудно, много по-лесно е да блокираш неприятните спомени, отколкото да ги анализираш. А всъщност, грешките ни помагат в постигането на всяка една цел - колкото и болезнени да са те, това е нашият опит, който както е известно няма как да изхвърлиш.

21. Вие нямате куче.

Или котка. Или папагалче. Или поне аквариум с рибки. Изследванията показват, че общуването с домашни любимци спомага за отделянето на окситоцин, хормона на доброто самочувствие, както у човека, така и в животното. Кучето — това е вашият собствен терапевт, който винаги може да направи деня ви малко по-светъл и да ви подари радост.

22. Вие бъркате щастието с комфорта. 

Вие може да имате топло и уютно жилище, топла и уютна работа, топъл и уютен живот, но при това вие все едно няма да сте щастливи. Често пъти щастливи ни прави онова, което ни изважда от състоянието на равновесие и комфорт. Научете се да разделяте тези две чувства и да подредите приоритетите си. Може би в някакъв момент ще се наложи да пожертвате комфорта си, но това си струва.

23. Вие не обичате себе си.

Стара, избита истина, която обаче работи безотказно - никога няма да сте щастливи, ако не се помирите със себе си и не се заобичате. Това е все едно постоянно да мъкнете върху себе си някого, който ви удря по главата. Спрете да правите от живота си боксьорски ринг. Обичайте човека, който се отразява в огледалото и на двама ви ще стане много по-лесно да се променяте към по-добро.

24. Вие играете ролята на жертва. 

Обстоятелствата винаги са по-силни. Другите винаги имат повече власт. Вие сте само винтче в огромната машина, която ви мачка. Сериозно ли мислите така? А може би трябва да преразгледате своите убеждения и просто да поемете отговорността за собствените си постъпки? Възрастните хора постъпват точно така. И щастливите - също. Не позволявайте никому да завладее властта над вас самите.

25. Вие не си позволявате да бъдете щастливи.

И така, защо сте се хванали за всичко, което ви прави тъжни? Това е труден и честен въпрос към самите вас. Ако признаете, че щастието това е съзнателен избор, следователно налага ни се да носим отговорност за него, както и за всеки свой избор. Да си нещастен е по- лесно - може да не правиш нищо и да използваш цялото си време да съжаляваш себе си. Щастието предполага активност. Дали искате това или не — ще решите само вие.

Източник: margaritta.net