Архитектура търси култура...

  • Сподели:
Архитектура търси култура...

Представяме ви акцентите от програмата на петото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда Sofia Architecture Week за 29 и 30 ноември.

29 ноември, четвъртък

Архитектура търси музика, 18:30 – 21:00, НДК, ет.5, Зала 7

18:30 - Васил Димитров, изпълнителен директор на международните фестивали Европейски музикален фестивал и София Джаз Пик.

19:00 - инж. Стойчо Христев, основател на Stivox, ще изнесе презентация за връзката между пространство, акустика и предназначение на сградата; ще даде примери от катедрали до стадиони, за да покаже как всяка сграда е подходяща за определен тип звуци и ще разкаже за правилната акустика на залите за музика.

19:30 - Паоло Десидери от Abdr Architetti Associati – студио, създадено през 1982 от четирима състуденти и превърнало се в една от най-успешните архитектурни фирми в Италия днес – ще разкаже за големите инфраструктурни и културни проекти на студиото, сред които са новата опера във Флоренция, големи културни обекти в Рим, реконструкция на археологически музей, крайбрежна улица в Петербург, операта в Казахстан и др.

20:00 - Дискусия

30 ноември, петък

16:00 - Тревър Дейвис, проектен мениджър на Орхус 2017 (Дания) - Как се печели титлата европейска столица на културата, НДК, Зала 6. През септември тази година град Орхус, Дания, спечели националното състезание и ще носи титлата Европейска столица на културата през 2017 година. Тревър Дейвис ще разкрие подробности за процесите около подготовката на кандидатурата.

30 ноември, Архитектура търси общество 18:00 - 21:00 - НДК, ет.5, зала 7

18:00 - презентация на Пол Якулис от Fantastic Norway Architects, които правят широкоскроена и обществено отговорна архитектура, а офисът им в Осло е мобилна платформа за архитектурни дискусии и работилници, където се събират идеи, предложения и истории. Заедно с Erlend Blakstad Haffner, Пол Якулис стои зад неправителствената организация Foundations for Infrastructure Development, чиято цел е да регенерира средата в конфликтни райони чрез осигуряване на архитектурна инфраструктура.

18:30 - Алекс Аксиенти и Кристи Боркан от studio BASAR, които не спират да провокират градската среда около себе си, а проектите им излизат отвъд чистата архитектура и се приближават повече до пърформанса и арт инсталацията. StudioBASAR се опитват да привлекат общественото внимание върху тривиални теми, които обаче са неделима част от градската култура и да въздействат върху града по неангажиращ, но забележим начин. Освен с архитектура и акционерство двамата румънци пишат книги, организират работилници за различни обществени пространства в Букурещ и участват в конкурси.

19:00 - GeoCAD 93 ще представят технология за цифрово съхранение и разпространение на културното наследство, посредством 3D лазерно сканиране. Идеята на проекта е създаване на база данни за обекти на културното и историческо наследство чрез прилагане на технологията за тримерното лазерно сканиране, съчетана със фотограметрични и геодезически методи на заснемане.

19:30 - Райчо Станев и Радомир Данков от Студио Нагледна. Презентацията им Графитектура проследява докъде стига синтеза между дизайн и архитектура, показвайки добри и лоши примери от Куба през Европа до Казахстан. Студио НАГЛЕДНА ще споделят и опита си в различни свои инициативи и проекти, анализирайки актуалната ситуация в България и опитвайки се да намерят път към повишаването на графичната култура в градска среда.

20:00 - Дискусия

Вижте цялата програма на Sofia Architecture Week тук.

Организатори на Sofia Architecture Week са ЕДНОфондация “Америка за България” иНационален дворец на културата, в партньорство със Столична община.

HighViewArt е официален медиен партньор на Sofia Architecture Week 2012.

Архитектура търси култура...
Stivox
Архитектура търси култура...
New Florence Opera House, Abdr Architetti Associati
Архитектура търси култура...
New Florence Opera House, Abdr Architetti Associati
Архитектура търси култура...
Fantastic Norway Architects
Архитектура търси култура...
Fantastic Norway Architects
Архитектура търси култура...
Studio BASAR
Архитектура търси култура...
Студио Нагледна