Bvlgari представя най-тънкия механичен часовник, създаван някога

  • Сподели:
Bvlgari представя най-тънкия механичен часовник, създаван някога

Колекцията Bulgari Octo Finissimo без съмнение са едни от най-впечатляващите часовници от последното десетилетие.

Италианската компания за бижута и часовници току-що пусна Octo Finissimo Ultra, който грабва световния рекорд за най-тънкия механичен часовник, създаван някога – това е осмия път, когато къщата поставя рекорд за ултратънкост. При 1,8 мм дебелината на Ultra е подобна на две кредитни карти, поставени една до друга. 

От гледна точка на дизайна, Octo Finissimo Ultra запазва всички кодове на колекцията със своя характерен матов монохроматичен сив вид. Предлага се в 40-милиметров калъф с интегрирана гривна с ''невидима'' сгъваема закопчалка, съответстваща на тънкостта на калъфа. Разположението на движението също е в съответствие с репликите на колекцията с два отделни брояча за часовете и минутите, а секундите се показват директно на четвъртото колело в 6 часа.

Часовникът изглежда почти сюрреалистичен. Механизмът на пълен дисплей създава известно усещане за дълбочина, но профилът му е наистина невероятно тънък. Неговият 40 мм, пясъкоструен титаниев корпус и гривна по някакъв начин съчетават индустриалния шик с вид на елегантна изтънченост, изисквана от носителите на Octo Finissimo. Часовете, минутите и секундите са показани в три подциферблата, които заедно с видимите зъбчати колела съставляват група от различни по размер, небрежно изкривени сфери върху циферблат, който е нежно изграден от слой сапфирен кристал.

Според изпълнителния директор по създаването на продукти на Bvlgari Фабрицио Буонамаса Стиляни, който нарича семейство Octo ''сливането на прецизен италиански дизайн и швейцарско инженерство'' – постигането на този подвиг включва пълно преосмисляне на съществуващите принципи на дизайна и конструкцията на часовниците.  

Bvlgari, който започва живота си като малък бижутериен магазин, открит през 1884 г. от гръцки имигрант само на няколко мили източно от Ватикана, въведе множество променящи играта произведения в часовниковия канон. Първият му набег в часовниците бяха завладяващите метаморфози, колекцията бижута Serpenti, които адаптираха техниката Tubogas, използвана за газови тръби в италианската автомобилна индустрия в края на 40-те години на миналия век.

Към днешна дата линията на италианската луксозна къща е спечелила световни рекорди, включително най-тънкият автоматичен механизъм (2,23 мм), най-тънкият турбийон (1,95 мм), най-тънкият минутен повторител (3,12 мм) и най-тънкият хронограф (6,90 мм). Осмата и последна част от серията световни рекорди Octo Finissimo обаче издига изключителната стройност на нови нива.

Лимитирана серия от 10 броя часовници ще бъде пусната в продажба до края на годината. Бройката на един часовник ще струва 400 000 евро.