До 2030 г. от Daimler Buses ще предложат въглеродно неутрални автобуси във всеки сегмент 

  • Сподели:
До 2030 г. от Daimler Buses ще предложат въглеродно неутрални автобуси във всеки сегмент 

За постигането на тази цел германската компания следва двупосочна стратегия за превозни средства, задвижвани с електрически батерии и водородна горивна клетка.
Първоначалният фокус ще е поставен върху пазарите в Европа и Латинска Америка.
До 2030 ще се предлагат само въглеродно неутрални градски автобуси, а до 2039 г. всички нови превозни средства на Daimler Buses за Стария континент ще бъдат с нулеви емисии.

Задвижваният с електрически батерии градски автобус Mercedes-Benz eCitaro в нови варианти: от 2023 г. eCitaro Range Extender с разширен пробег с водородна горивна клетка, а от края на 2022 г. – електрически автобус със следващото поколение високопроизводителни батерии.

Първият изцяло електрически междуградски автобус се планира за 2025 г., а от края на това десетилетие - автобуси с водородни горивни клетки.

От Daimler Buses си поставят за цел да предложат локално въглеродно неутрални превозни средства – с батерии и с водородни горивни клетки, във всеки сегмент до 2030 г. Първоначалният фокус ще бъде върху основните пазари в Европа и Латинска Америка. До 2039 г. на пазара в Европа ще се продават само локално въглеродно неутрални нови превозни средства.

В сегмента на градските автобуси в Европа целта ще бъде достигната още през 2030 г. В допълнение към разширяването на портфолиото си от СО2 неутрални автобуси, Daimler Buses ще увеличи и предлаганите от компанията услуги по отношение на цялостната електрическа инфраструктура за клиентите си. Това обяви Тил Обервьордер, ръководител на Daimler Buses, на събитие в производствената база на производителя в Манхайм.

Сред участниците в ивента бяха също Мартин Даум, председател на управителния съвет на Daimler Truck и д-р Волкер Висинг, федерален министър на цифровите технологии и транспорта.
По пътя към електрификацията на пътническия транспорт от Daimler Buses планират да предложат първия изцяло електрически междуградски автобус от 2025 г., а превозни средства с водородно задвижване с горивни клетки - в края на това десетилетие.

В съответствие с двупосочната стратегия на своята компания майка Daimler Truck, от Daimler Buses се фокусират върху разработването на автобуси с батерии и водород, тъй като това е единственият начин, по който те могат да предложат персонализирани решения с нулеви емисии за разнообразните нужди на своите клиенти.

За да разшири пробега на своя изцяло електрически градски автобус Mercedes-Benz eCitaro, от 2023 г. Daimler Buses ще го оборудва с водородна горивна клетка. По този начин към своето изцяло електрическо продуктово портфолио в сегмента на градските автобуси, от Daimler Bus ще добавят и превозно средство с пробег до 400 километра. eCitaro Range Extender е проектиран за градски автобус, като задвижващата система продължава да се основава на много мощната акумулаторна батерия, докато горивната клетка служи само за разширяване на обхвата, а не като основен източник на енергия.

В допълнение от края на 2022 г. Daimler Buses ще предложат eCitaro с ново поколение високопроизводителни батерии. 
eCitaro е изключително успешен модел на Daimler Buses, като към настоящия момент вече повече от 600 eCitaro автобуса са в ежедневна употреба при европейски клиенти на Daimler Buses. През 2021 г. почти всеки втори новопродаден електрически градски автобус в Германия е произведен от Daimler Buses.