Една легенда се завръща с пълна сила в гамата на Honda – новият Hornet

  • Сподели:
Една легенда се завръща с пълна сила в гамата на Honda – новият Hornet

Напълно новият Hornet (от англ. - стършел) на Honda показва жилото си. Мотоциклетът е без грам излишно тегло, а водещото в класа съотношение мощност/маса се осигурява от двигател с мощност 67,5 кВт и въртящ момент от 75 Нм.

Те задвижват пакет от 190 кг. Напълно новият редови 2-цилиндров агрегат с осем клапана осигурява както ефективност при най-нискиите обороти, така и максимална използваемост при средните.

Това се комбинира с нова ултралека рама за изключителна производителност и мигновено ускорение. Системата Throttle By Wire (TBW) обслужва 3 режима на каране и 3-степенен Honda Selectable Torque Control (HSTC) с интегриран Wheelie Control, плюс 3 нива на спиране на двигателя и доставка на мощност. Новата рама е изцяло с окачване на Showa: 41 мм вилки с с голямо бутало (SFF-BPTM) USD и заден амортисьор, работещ чрез Pro-Link. Двойни, радиално монтирани 4-бутални апарати осигуряват стабилно спиране.

Премиум спецификацията включва 5-инчов цветен TFT инструментален дисплей, с Honda Smartphone Voice Control (HSVC), изцяло LED осветление, автоматично отмяна на индикатора и технология за авариен стоп сигнал (ESS). Ще бъде налична и опция за лиценз A2.
 
Оригиналният CB600F Hornet от 1998 г. се превърна в изключително популярен мотоциклет в Европа по много причини. Той беше компактен, гол и страхотен в града.

Разполагаше с мощността на двигателя и управление, което преосдоляваше завоите с ентусиазъм. Различните версии на Hornet го преместиха в сегмента на спортните туръри и той стана почти състезателен мотоциклет, докато надстройка от 2007 г. добави допълнителна мощност от най-висок клас, получена от RR, и много по-агресивен стил.

Две неща останаха характерни за модела през цялото му развитие. Беше страхотен и забавен за каране, при това на достъпна цена.
25 години са много време и мотоциклетизмът претърпя някои големи промени от появата на първия Hornet насам. „Голият“ сегмент на мотоциклетите продължава да расте както по размер, така и по сложност. Очакванията на ездачите никога не са били по-високи. 

Всичко това доведе до създаването на нещо доста специално – напълно нов, средно тежък, CB750 Hornet, вдъхновен от своя предшественик, но с актуализирана легендарна емблема. 

Със стил, воден от най-новото поколение креативни умове в центъра за научноизследователска и развойна дейност на Honda в Рим, моторът е разработен, за да привлече по-млади мотоциклетисти. Напълно новият 2-цилиндров двигател завладява сърцата с мощност и въртящ момент. Висококачественото окачване на Showa работи чрез нова, лека стоманена рамка, а минималистичният външен вид се придържа към стила на съвременните „улични бойци“, т.нар. „стрийтфайъри“.

Бърз, пъргав, забавен.

Фуюки Хосокава, ръководител на тестови проекти, Honda R&D, Япония: 

„Hornet винаги е бил много специален мотоциклет за Honda. Вълнуващата му ангажираща производителност винаги е била съчетавана с гъвкаво и пъргаво управление.

Преди да започнем този проект, обмисляхме дълго и упорито какво поведение да осигурим на ездача. Знаехме, че е от съществено значение да запазим хита от миналото с класическата висока мощност и същевременно искахме двигателят да дава наистина силно усещане за въртящ момент и за „пулсиране“ при ниски до средни нива на оборотите. Нашата цел винаги е била да ги съчетаем с възможно най-лекото и пъргаво управление, за да направим всяко каране, дори в града, възможно най-увлекателно и пълноценно.

За нас Hornet винаги е бил квинтесенцията стрийтфайтърите. И новото му поколение с гордост продължава тази традиция.”

Джовани Довис, водещ стайлинг дизайнер, Honda R&D Рим:

„Философията на дизайна на Honda е да създаде нещо изчистено и функционално. Това са модели, които са едновременно семпли по един красив начин и емоционално привлекателни.

Нашето мото при създаването на новия Hornet беше „Чувствена динамика“. Трябваше да запазим отчетливия облик на „стрийтфайтър“, точно като при оригинала. Но искахме много по-агресивни ъгли и пропорции. 
Външният вид на Hornet обещава пъргавина, динамика и ниска маса, благодарение на тънките му пропорции, заострената част на опашката и суперострите линии. 

И, разбира се, трябваше да отдадем почит на неговото наследство с уникалния цвят Mat Goldfinch Yellow.”

Напълно новият двигател на Hornet събира голяма част от инженерната мощ на Honda в малко пространство. Основните параметри: 755-кубиков, редови 2-цилиндров двигател, 67,5 кВт пикова мощност и 75 Нм въртящ момент. С мокра маса от 190 кг той има водещо в класа си съотношение мощност/маса от 0,36 кВт на килограм / 2,81 кг на киловат.

Компактните 8-клапанни цилиндрови глави Unicam са взети от CRF. 270-градусовият колянов вал дава перфектно усещане и характер. Основното задвижване се удвоява с балансиращ вал, докато приплъзващ съединител управлява 6-степенна скоростна кутия. 

Електронните помощни средства за водача, благодарение на Throttle By Wire (TBW) включват 3 режима на каране (плюс потребителски режим), 3-степенен Honda Selectable Torque Control (HSTC), Wheelie Control с 3-степенна настройка на мощността на двигателя и на спирачната система на двигателя.

За да се увеличи максимално потенциалът на новия двигател, той е поставен в олекотена стоманена рамка. За оптимална пъргавина и обратна връзка с водача, окачването е от най-високо качество: вилки Showa 41 мм SFF-BPTM USD и заден амортисьор, работещи чрез Pro-Link. Гумите са оразмерени, за да осигурят перфектни нива на сцепление и пъргавина – 120-секционна предна част и 160 отзад.

Богатият списък оборудване е оглавен от 5-инчов цветен TFT дисплей, който осигурява предаване на информация и управление на всички системи. Свързаността на системата за гласово управление на Honda Smartphone е както за Android, така и за IOS устройства. Всички светлини са LED, мигачите се изключват автоматично, а също включват система за аварийно спиране (ESS).

Налични са и гама от аксесоари, включително Quickshifter, мек багажник, протектори на двигателя и козметични подобрения. 

23YM CB750 Hornet ще се предлага в следните цветови опции: Pearl Glare White с Metallic Red Flame рамка и анодизирани червени вилки, Graphite Black с Metallic Red Flame рамка и анодизирани червени вилки, Matte Iridium Gray Metallic и Mat Goldfinch Yellow.

 Двигател

• Изцяло нов 755-кубиков, паралелен, двуцилиндров, 8-клапен Unicam двигател
• Максимална мощност – 67.5 кВт @ 9500 об/мин.
• Максимален въртящ момент – 75 Нм при 7250 об/мин. 
• 270-градусов колянов вал и неравномерен ред на запалване на двигателя
• Патентовани канали Vortex Air Flow за оптимален въздушен поток
• Асистиран приплъзващ съединител предлага леко усещане на лоста и управлява подскачането на задното колело при превключване на по-ниска предавка
• 23 км/л икономия на гориво с потенциален пробег от 340 км с един резервоар

Инженерите на Honda създадоха за Hornet нов паралелен 2-цилиндров двигател с вълнуваща пикова мощност, който осигурява изключително приятно управление и отлична производителност. 

Обемът от 755 куб. см с 8-клапанна цилиндрова глава Unicam на мотора вади 67,5 кВт при 9500 об/мин. с 75 Нм въртящ момент при 7250 об/мин. Диаметърът на отвора и ходът са зададени на 87 x 63,5 мм със степен на компресия 11,0:1. Компактна и лека (с конфигурация, използвана от състезателния MX CRF450R), главата на Unicam управлява 35,5 мм входящи клапани с гърбица и 29 мм изпускателни с кобилици.

Патентованите канали Vortex Flow създават по-равномерно разпределение от страничните части във въздушната кутия за рязко поемане и реакция на дросела.
270-градусовият колянов вал и неравномерният ред на запалване създават характерно усещане за двуцилиндров импулс. За да бъде двигателят възможно най-плътно опакован, няма балансиращо задвижващо зъбно колело. Основното задвижващо зъбно колело е с двойна функция и завърта балансиращия вал.

Водната помпа е прибрана в левия капак на двигателя и няма нужда от маслен охладител. Цилиндрите също използват поклитие от Ni-SiC (никел-силициев карбид), както е и при CBR1000RR-R Fireblade и CRF450R.

Приплъзващият съединител предлага леко усещане на лоста. Улеснява превключването на предавките и управлява подскачането на задното колело при рязко спиране и бързи промени на скоростите надолу.

Разходът на гориво от 23 км/л (режим WMTC) дава потенциален пробег от над 340 км с едно зареждане на 15,2-литровия резервоар за гориво. Ще бъде налична и опция за категория А2 с 35 кВт. 

Електроника на двигателя
 
• Три режима на ездача: ДЪЖД, СТАНДАРТ и СПОРТ
• Три нива на мощност на двигателя, двигателна спирачка и HSTC с интегриран Wheelie Control
• Опция за персонализиране на режим ПОТРЕБИТЕЛ между трите нива

Стил и оборудване

• Минималистичен стил
• Изправена позиция на каране за естествен контрол
• 5-инчов TFT дисплей с индикатор за превключване на предавките и възможност за персонализация
• Системата за гласово управление на смартфон на Honda предлага свързаност на смартфони с Android и IOS
• Задните мигачи разполагат със сигнал за аварийно спиране и технология за автоматична отмяна

Дизайнерите от научноизследователския и развоен център на Honda в Рим се вдъхновиха от стария Hornet. Те започнаха да работят върху нов, съвременен израз на техническа красота. 
Отличителен белег на Hornet е резервоарът за гориво, вдъхновен от формата на крилото на стършел. Всичко в мотоциклета от агресивно наклонения преден обтекател до острата като бръснач скъсена опашка говори за истински спортни намерения.

Присъщо му е да подходящ за всички ездачи. Височината на седалката е много удобна за управление - 795 мм, а позицията за каране е изправена, с леко изнесени назад крака за естествен контрол и широко кормило за лост.

Инструментите се състоят от 5-инчов, пълноцветен TFT екран с четири типа дисплей за скорост/обороти в минута, съотв. аналогов или лентов, според предпочитанията на водача. Показва и разход на гориво, избор на режим на каране и параметри на двигателя, избрана предавка и персонализирана точка на превключване на по-висока предавка на оборотомера. Управлението става от екрана и от превключвателя на лявото кормило.

В интерфейса е включена и системата за гласово управление Honda Smartphone. Тя свързва ездача с неговия Android, докато е в движение и позволява гласово управление на телефонни обаждания, съобщения, музика и навигация. За първи път няколко от функциите на HSVC ще бъдат достъпни и на смартфони с iOS. Необходими са слушалки, монтирани на каската, а смартфонът се свързва с таблото чрез Bluetooth. Управлението на Honda Smartphone Voice контрол също е възможен с помощта на бутоните на лявото разпределително устройство.

За да опрости и миниатюризира цялата електрическа система, Hornet използва контролерска мрежа (CAN) заедно с блок за управление на тялото (BCU). BCU е разположен под основната седалка и колективно обработва управляващи сигнали – от модулатора на ABS, TFT екрана и превключвателя, които не се управляват от ECU в CAN системата.

Задните мигачи имат функция за авариен стоп сигнал (ESS). Ако се установи отрицателно ускорение от минимум 6,0 m/s2 при минимална скорост от 56 км/ч. и активна спирачка, аварийните светлини мигат, за да предупредят другите участници в движението. При същата скорост, но при активиран ABS прагът намалява до отрицателно ускорение от минимум 2,5 m/s2.

Мигачите също се изключват автоматично. Вместо да използва обикновен таймер, системата сравнява разликата в скоростта на предните и задните колела и изчислява кога да отмени индикацията им спрямо ситуацията.

Шаси

Стоманената рамка на Hornet тежи едва 16,6 кг (за сравнение, тази на CB650R е 18,5 кг). Основен технологичен процес на усилване, изтъняване на основната или долна тръба и оптимизиране на формата на шарнира създаде изключително здрава платформа, настроена за пъргавина.

Наклонът и следата са зададени на 25° и 99 мм, с междуосие от 1420 мм и собствена маса от 190 кг.

С оглед на подобряване на спортното управление вилките Showa 41 мм с отделна функция с голямо бутало (SFF-BPTM) USD са захванати от специфични за Hornet горни и долни скоби. 

Задният амортисьор работи чрез стоманеното люлеещо се рамо с Pro-Link и предлага 150 мм ход. Дизайнът му осигурява отлични реакция и управление на температурата. Разполага с 5-степенно регулиране на предварителното натоварване с настройки на скоростта на пружината и амортисьорите, оптимизирани да съответстват на вилките. 

Двойните предни 296-милиметрови дискове и радиално монтираните четирибутални апарати Nissin осигуряват впечатляваща спирачна сила. За допълнително подобряване на управлението и качеството на возене леките колела с с Y-образни спици. Ширината на предните е 3,5 инча с гума 120/70-ZR17, а на задните - 4,5 инча с гума 160/60-ZR17.

Аксесоари

За Hornet се предлага пълна гама от аксесоари.

За агресивно спортно каране или по-спокойно пътуване Quickshifter осигурява мигновено превключване на по-висока предавка с пълна газ и превключване на по-ниска предавка без съединител с функция за автоматично мигане. Чувствителността на натоварването на лоста може да се регулира на 3 степени, според предпочитанията.

Шитата седалка на водача е с напълно нов дизайн, решен в сиво/черно. Нови са алуминиевите тежести в края на щангата, държачът на горната скоба на кормилото, мрежата срещу мухи, ивиците на колелата, стъпенките за ездача и предпазните капаци срещу плъзгане.

Практичността не е забравена. Чанта за резервоара и чанта за седалката осигуряват удобството на меките багажни отделения. Новият дизайн на задния кош предлага сигурност за твърд багажник. Предлагат се и отопляеми ръкохватки.