Европа среща Азия

  • Сподели:
Европа среща Азия

На 1 декември в зала 7 на НДК международният фестивал за архитектура и градска среда Sofia Architecture Week ще бъде гост-домакин на единствената по рода си конференция – Азиатски подем (Asian Boom), в подкрепа на темата Европа среща Азия. За първи път българско събитие посреща куратор от Китай – световноизвестният артист Женинг Фанг (Zhenning Fang), който селектира участниците във форума.

По време на форума ще се проведе дискусия за културната инфраструктура на София на прага на кандидатстването й за Европейска столица на културата 2019. Подобен проект вероятно е единственият шанс за мащабно обновяване и създаване на нови пространства за култура в българските градове през следващия програмен период на европейските оперативни програми.

За кандидатстващия град е важно да предложи общоевропейска и дори световнозначима тема, която да привлече международна публика. В контекста на глобалните тенденции, географските, икономически, исторически и културни предпоставки, за България такава тема без съмнение е срещата между Европа и Азия.

Женинг Фанг е световноизвестен съвременен китайски артист, критик, създател на едро-мащабни артистични и архитектурни проекти, автор на редица архитектурни изложби. Специализира в областта на новото азиатско изкуство и архитектура, а мнението му е търсено и ценено в разработването на културни инфраструктурни проекти.

Като ко-куратор на Sofia Architecture Week 2012 по покана на Фанг в София ще пристигнат архитектите Джайкун Лю (Китай), Минсук Чо (Южна Корея), Йоши Ямазаки (Япония).

HighViewArt е официален медиен партньор на Sofia Architecture Week 2012.

Европа среща Азия
shaoweiping, ©FANG Zhenning
Европа среща Азия
wangyun, ©FANG Zhenning
Европа среща Азия
Zhenning Fang
Европа среща Азия