Изкуството на осветлението и осветлението като изкуство

  • Сподели:
Изкуството на осветлението и осветлението като изкуство

Подходящото осветление на дома е цяло изкуство.

То влияе не само на степента на осветеност, но и на цялостния облик на жилището, както и на настроението на обитателите му. 
За да сте сигурни, че избирате подходящите осветителни тела, трябва да се запознаете поне накратко с видовете осветление, а именно:

Основно осветление – това е осветлението, което използваме, за да се движим и виждаме в помещението при липса на ествествена светлина. То присъства във всяка стая и най-често е разположено в центъра на тавана, за да се осигури добро разпръскване на светлината.

Към този тип осветителни тела спадат полилеи, плафони, луни, аплици, светлинни пана.

-  Локално осветление – както подсказва и името, този тип осветление осигурява светлина в определени зони на стаята, където извършваме конкретни дейности като четене, готвене, работа, хоби и други.

За целта се използват настолни лампи, работни лампи, лампиони или скрито осветление, като това над плота в кухнята

Акцентно осветление – макар и да не присъства във всеки дом, акцентното осветление има ключова роля за завършения вид на интериора. То се използва за осветяване и акцентиране върху произведения на изкуството, архитектурни особености, декорация. Използват се най-вече спот лунички и LED аплици.

За всяко едно помещение са необходими различен на брой и вид светлинни източници в зависимост от предназначението и атмосферата, която искате да създадете, но има едно универсално правило: Комбинирайте основно, локално и акцентно осветление, за да си гарантирате „блестящ“ интериор!

Съвременния пазар предлага изключителен избор на осветителни тела, като голяма част от тях залагат не само на практичността, но и на впечатляващата визия, което ни позволява да разгледаждаме осветлението като изкуство.

Времето и старанието, което влагате, за да изберете основни мебели за дома като диван или легло, трябва да вложите и в избора на осветление, тъй като влиянието му върху цялостната визия е също толкова голямо. 

Пищен полилей с флорални мотиви, асиметрични абажури или пък решетка от дърво и метал над трапезната маса ще приковат вниманието и ще придадат на всяко събиране около масата празнична нотка.

Преплетени рингове или дъжд от кристални капки в центъра на хола ще се превърнат във фокусната точка на стаята, която гарантира не само ярка светлина, но и доза лукс.

Серия осветителни тела от ламели или естествен бамбук са перфектен избор за ваканционния дом.

Изберете акцентни осветителни тела за стена, които чрез насочените си лъчи рисуват прекрасни картини и светлосенки в интригуващи форми.

Заложете на лампион до креслото в хола или спалнята, което сам по себе си наподобява изящна статуя и се насладете на дом, в който осветителните тела са не само средство, а притегателен център, който издига изкуството на обзавеждането на по-високо ниво.