Какво трябва да съобразите, когато обзавеждате спалня?

  • Сподели:
Какво трябва да съобразите, когато обзавеждате спалня?

Спалнята е нашето кътче за спокойствие, усамотение и отдих, затова задължително условие е да се чувстваме комфортно и уютно в нея. Обзавеждането трябва да бъде удобно и функционално, за да осигури необходимия релакс и здравословен сън.

Какво да съобразите при избора на мебели за спалня?

1. За кого е стаята?
От кого ще се използва спалнята – от млада двойка, от родители, тийнейджър, малки деца или семейство с бебе? Помислете за това обзавеждането да бъде удобно за основните обитатели на стаята и да пасва на техния вкус – цветова схема, подредба на мебелите, декоративни елементи.

2. Определете бюджета си
Важно е да знаете предварително каква сума сте готови да отделите за обзавеждането. Така ще си спестите ситуация, при която да похарчите твърде много пари за една част от ремонта и да не ви стигнат за останалата. 

За бебешка и детска стая не инвестирайте в скъпи мебели, тъй като ще се ползват сравнително кратко време.

3. Помислете за качеството
При ремонт на спалня, която ще се използва дълго време, си струва да инвестирате в качествено обзавеждане. Особено важни са леглото, матракът, гардеробът. Може да спестите от декоративни елементи и текстил, тъй като тях може лесно и бързо да подмените след време. 

За да си гарантирате истински комфорт и качество, заложете на модерни спални комплекти от GRANDecor.

4. Изберете интериорния стил
Искате спалня в класически стил с масивни, дървени мебели? Или модерен и семпъл интериор с минималистичен декор? А защо не светла и просторна спалня в скандинавски стил? Или харесвате носталгичното усещане на винтидж интериора? Каквото и да изберете, придържайте се към основната тема когато купувате обзавеждане.

5. Колко голяма е стаята?
Размерът на мебелите трябва да бъде съобразен с този на спалнята. Не е важно те просто да се поберат вътре и да паснат на избраните им места, а интериорът като цяло да изглежда хармонично и стилно. За целта, съотношението между големината на стаята и на мебелите е от решаващо значение. Огромно легло в малка стая например, ще я направи още по-тясна и непрактична.

6. Какви мебели са ви необходими?
Вземете предвид начина си на живот и определете кои мебели са ви наистина необходими. Имате ли нужда от скрин и тоалетка? Едно или две нощни шкафчета? Колко голям да бъде гардеробът?

7. Пълен комплект обзавеждане или по отделно?
Ако правите цялостен ремонт на стаята, най-добрият вариант е да заложите на пълен комплект обзавеждане. Така изключвате вероятността мебелите да не си подхождат. Може да вземете само тези модули, които са ви необходими. Разбира се, може да си сглобите спален комплект сами, съчетавайки различни мебели, особено ако целите по-артистична визия на спалнята.

8. Споделена стая
Ако се налага да делите стаята с децата си или обзавеждате спалня за две или повече деца, помислете за това как всички членове на семейството да се чувстват комфортно в нея. Разгледайте двуетажни легла или трансформиращи се мебели и по възможност организирайте пространството така, че всеки да има свое кътче за спокойна почивка.