Ломбард Стрийт - най-кривата улица в света

  • Сподели:
Ломбард Стрийт - най-кривата улица в света

Сан Франциско е известен с няколко неща: мостът Голдън Гейт, Алкатраз и неговите криволичещи завои и стръмни пътища. Lombard Street, понякога известна като „Най-кривата улица в света" или „Най-кривата улица в Сан Франциско", е с осем завоя, въртящи се само през един градски блок.
Този живописен участък е популярно място за милиони туристи годишно.Градостроителите и жителите се борят със стръмните хълмове на Сан Франциско от самото начало на града.
Ломбард Стрийт беше само една от многото улици, подобни на скали, с които фургоните, теглени от коне и ранните модели T Ford, имаха проблеми. Кабинковите лифтове бяха едното решение, а кривите превключватели - друго. През 1922 г. собствениците на жилища на блок 1000 на Lombard Street решават, че улицата им е твърде стръмна и създават план, който включва серия от осем остри завоя, за да направят улицата по-управляема и по-комфортна.


Резултатът е осем тесни обратни завоя на 600 фута път. Около един милион коли се движат по него всяка година. Ветровита улица привлича и милиони туристи годишно с нейната красота. Пътят е павиран с червена тухла и заобиколен от цветни растения и цветя. Тази комбинация създава перфектен момент за всеки, който посещава Сан Франциско на почивка.
Слизането надолу ви дава достатъчно време да разгледате улицата, къщите и да се полюбувате на гледката, което е много приятно. 
Първоначално улицата е била двупосочна, но през 1939 г. тя става еднопосочна. Ломбард Стрийт не се превръща във фотогеничната красота, каквато е днес, докато хълмът не е бил засаден с храсти от хортензия, които цъфтят почти през цялата година. От двете страни на Lombard Street има стълби.
Големите автобуси не могат да се движат по тази улица, но има обиколка на града за малки групи туристи, която ви отвежда до Lombard Street в автобус.
Това е популярната любовна обиколка на Сан Франциско, която ви отвежда до всички основни забележителности на града, плюс домовете на Джанис Джоплин и Grateful Dead. Всички с хипи атмосфера и музика от 60-те. Според запознати експерти, действителната най-крива улица в Сан Франциско трябва да е Вермонт Стрийт, между 20-та и 22-ра улица в квартала Потреро Хил.