Mercedes-Benz тества финално новия GLC в екстремни условия

  • Сподели:
Mercedes-Benz тества финално новия GLC в екстремни условия

Въпреки, че навън вече преобладават пролетните температури, следващото поколение GLC е подложен на тестове, за да докаже своята надеждност и в най-екстремните климатични условия.

Със своите заснежени и заледени пътища, режещ вятър и температури, които достигат до минус 30 градуса, тестовият център в Ариеплог в Швеция  предлага перфектните условия за това. По време на финалните тестове Mercedes-Benz проверява ефектите от екстремния студ върху управлението, ергономията, температурния мениджмънт и комфорта в автомобила, като всеки детайл се анализира от инженерите на място в тясна координация със съответните отдели по разработката на автомобила.

Технологиите, използвани в GLC и по-специално опционалният пакет с въздушно окачване/регулируеми амортисьори и завиваща задна ос, заедно с допълнително оптимизираната настройка на системите за управление, съчетават максимално сцепление и безопасност при шофиране с отличителните характеристики на комфорт на Mercedes.

Новият GLC демонстрира отлично изпълнение, най-висок комфорт, максимална безопасност и изключителна динамика на шофиране. Резултатите ясно показват, че GLC е в състояние да издържи на лед и сняг, екстремни студове и може да се справи дори с най-взискателните тестове.
С повече от 2,5 милиона доставени автомобили от 2008 г. насам (вкл. предшественика GLK) GLC  стана лидер в своя сегмент в световен мащаб.

В продължение на няколко години GLC дори е най-продаваният модел на Mercedes-Benz. Третото поколение на GLC ще продължи тази успешна история през есента на 2022 г. То се базира на силните страни на своя предшественик, но ще притежава и техническите достижения на сегашните S-класа и C-класа - от мултимедийна системата и дигитализирания интериор до AIRMATIC и завиваща задна ос, както и модерните бензинови и дизелови двигатели, които са 100 процента електрифицирани. Като plug-in хибрид, новото поколение GLC ще може да изминава повече от 100 километра в изцяло електрически режим.