Microsoft купува Call of Duty и производителя на Warcraft Activision Blizzard в историческа сделка

  • Сподели:
Microsoft купува Call of Duty и производителя на Warcraft Activision Blizzard в историческа сделка

Microsoft купува мощната компания за игри Activision Blizzard, която е най-голямата сделка в индустрията в историята на технологиите. Придобиването на стойност 68,7 милиарда долара ще направи Microsoft третата по големина компания за игри в света по приходи след Tencent и Sony.

Транзакцията включва емблематични франчайзи, включително мултиплейър онлайн ролева игра World of Warcraft и серия шутър от първо лице Call of Duty.
Activision също така предава победителя за Игра на годината за 2016 г. Overwatch, популярната мобилна игра Candy Crush и екшън играта Diablo.
Инвестицията на Microsoft в развитието на метавселената също е ключова част от сделката.


"Игрите са най-динамичната и вълнуваща категория в забавленията във всички платформи днес и ще играят ключова роля в развитието на метавселенски платформи.
Инвестираме дълбоко в съдържание, общност и облак от световна класа, за да поставим началото на нова ера в игрите, която поставя играчите и създателите на първо място и прави игрите безопасни, приобщаващи и достъпни за всички", заяви Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft.


Наскоро Activision се сблъска с обвинения за сексуален тормоз на служители и лошо поведение от няколко топ мениджъри.
Компанията все още се занимава с тези обвинения и заяви, че е уволнила или съкратили повече от три дузини служители и е наложила дисциплинарно наказание на още 40 души от юли месец.

Ръководителите на Microsoft коментираха 400-те милиона активни потребители на Activision месечно като една основна атракция към сделката и колко жизненоважни могат да бъдат тези общности в различните метавселенски игри на Microsoft.Библиотеката от игри на Activision може да даде предимство на платформата за игри Xbox на Microsoft пред PlayStation на Sony, която от години се радва на по-стабилен поток от изключителни игри.

Според данните на Refinitiv, сделката с Microsoft-Activision ще бъде най-голямото придобиване на пари в брой в историята, надминавайки офертата на Bayer за 63,9 милиарда долара за Monsanto през 2016 г. и 60,4 милиарда долара, които InBev предложи за Anheuser-Busch през 2008 г.