Находките на High View Art: Чудотворната градина в Дубай

  • Сподели:
Находките на High View Art: Чудотворната градина в Дубай

Много държави могат да се похвалят с разкошните си ботанически градини, но има една специална, и тя е Чудотворната градина в Дубай.
Miracle Garden е създадена в началото на 2000-те, като първата ù фаза беше завършена за около два месеца и открита през февруари 2013 г. за Свети Валентин. Състои се от поредица от съоръжения, които заемат площ от 6400 квадратни метра, представляващи вертикални и хоризонтални градини, всяка със собствен дизайн.

Втората фаза на проекта започна през юни 2013 г. и беше завършена няколко месеца по-късно, през октомври. Това, което бе направено тогава, е да се увеличи площта на градината със 70%, да се изгради градината с пеперудите, магазините, цветния часовник и джамиите. Освен това е изграден многоетажен паркинг.
Общата площ на Miracle Garden днес е 72 хиляди квадратни метра и е дом на повече от 250 милиона растения и повече от 50 милиона цветя.

Очаквано, особено за гореща страна като Дубай, поддържането на толкова много растения в добър живот, изисква значително количество вода. Dubai Miracle Garden поглъща малко над 757 000 литра вода всеки ден. На практика цялата вода в Дубай започва като морска вода и идва от Персийския залив, а солта от нея се отстранява в най-съвременните инсталации за обезсоляване.

Въпреки че цената на обезсоляването е намаляла през годините, тя все още е скъпа. В резултат на това питейната вода е ценна, а не нещо, което ще жертвате в небивали количества, само за да поддържате градина. 

Дубай няма канализационна система, но вместо това има голям парк от камиони, които се движат наоколо, събирайки отпадъчните води. След това тази вода се пречиства и обработва, а после се използва за поливане на зелените площи и тревните зони на Дубай и, разбира се, милионите растения в Чудотворната градина.Съвсем логично, където има много различни видове цветя, е нормално да има и много пеперуди. Тези насекоми са същите или по-красиви от растенията, които опрашват, и едни от най-важните. Сред тях има и застрашени от изчезване видове, главно поради замърсяване и загуба на местообитание.В допълнение към парка за пеперуди, Dubai Miracle Garden също отвори градината на пеперудите в Дубай през 2015 г. Това не само бе първата такава градина в региона, но е и най-голямата закрита градина за пеперуди в света. Тя е дом на около 15 000 пеперуди, представляващи 26 екзотични различни вида.

Други атракции в градината включват редица екзотични, ярко оцветени пауни и напълно функционален флорален часовник. Лицето на часовника, включително номерацията, се състои от градински растения.
Разбира се, те трябва да се подрязват рутинно, за да се улесни движението на стрелките на часовника. Посетителите могат да се възхищават и на най-голямата цветна композиция в света, която е под формата на самолет Airbus в реален размер. 
Градината на Чудесата може да се похвали с три рекорда на Гинес: през 2013 г. тя го постигна със своята вертикална градина, а по-късно с флорална структура на самолета Airbus A380 и с топиария на Мики Маус, който е висок 18 метра и тежи около 35 тона .
На следващо място: със сцената от филма "Фердинанд" през 2017 г. Същата година беше изработена и флорална статуя на бика Фердинанд.

През горещите летни месеци от юни до септември, градините са затворени за посетители, тъй като температурите през това време на годината не са особено подходящи за растенията.