Нови официални автомобили за сигурност и спешни случаи от Mercedes-AMG за Формула 1

  • Сподели:
Нови официални автомобили за сигурност и спешни случаи от Mercedes-AMG за Формула 1

Mercedes-AMG GT Black Series и GT 63 S 4MATIC+ са колата за сигурност и медицинския автомобил за сезон 2022 на Формула 1

Когато новият сезон на Формула 1 стартира в края на март в Бахрейн, Mercedes-AMG ще се погрижи за сигурността на световния шампионат с два нови изключителни спортни автомобили, които вече са добре познати и са доказали възможностите си на пистата. Mercedes-AMG GT Black Series (разход на гориво, комбинирано: 12.8 л/100 км, CO2 емисии, комбинирани: 292 г/км) се появява за първи път като официална кола за сигурност на Формула 1, а Mercedes AMG GT 63 S 4MATIC+ (разход на гориво, комбинирано: 13.5-13.0 л/100 км, CO2 емисии комбинирани: 308 295 г/км) прави своя дебют като официална медицинска кола на Формула 1. Сезон 2022 на Световния шампионат на Формула 1 ще ползва най-мощните версии на тези два спортни автомобили на инженерите от Афалтербах.

За първи път сигнализациите на колата за сигурност са интегрирани в автомобила 
От техническа гледна точка двете коли са почти изцяло стандартни. Въпреки това, те разполагат с богато специфично оборудване, съобразено с техните задължения на пистата. Най-забележителната особеност на официалната кола за сигурност на Формула 1 е липсата на обичайния сигнален светлинен блок  на тавана на автомобила, който би попречил на аеродинамичен баланс на AMG GT Black Series. Вместо това инженерите от Афалтербах са измислили нещо напълно ново. 

Задължителната сигнализация отпред е вградена в горната част на предното стъкло, докато задните светлини са елегантно интегрирани в задния спойлер. Всички сигнализиращи функции се осигуряват чрез бързо реагиращи и енергийно ефективни LED светлини.
Топ моделът на AMG GT с две врати е разработен специално за живот на пистата със 730 к. с., подсилена каросерия, ново регулируемо окачване, интелигентно олекотяване и активна аеродинамика. 

Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+ прави своя дебют на Формула 1 като втора официална кола за спешни случаи, поемайки щафетата от C 63 S AMG Estate (разход на гориво, комбинирано: 10.8 л/100 км, CO2 комбинирани емисии: 246 г/км). Новата официална медицинска кола е в готовност за бърза реакция при спешни случаи, като се обслужва от до 3-ма медици. 

За да не губи време в случай на спешност, официалният медицински автомобил осигурява максимална динамика на състезателната писта. 4,0-литровият V8 битурбо двигател притежава максимална мощност от 639 к. с. и ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,2 секунди. Максималната му скорост е 315 км/ч.