Новият CIVIC – проектиран за динамика

  • Сподели:
Новият CIVIC – проектиран за динамика

Задвижването e:HEV осигурява изключителна икономичност и незабавна реакция.
Високите нива на якост на каросерията увеличават стабилността и динамичното поведение.
Кормилното управление и окачването са конфигурирани, за да балансират задоволството и комфорта при шофиране.
Предлаганият само като хибрид Civic е последното попълнение в напълно електрифицираната гама от водещи модели на Honda.
Разход от едва 4,7 л/100 км по Световния хармонизиран стандарт (WLTP) и вредни емисии от CO2 от едва 108 г/км.

Новата генерация на модела беше проектирана така, че да сме сигурни, че нейните хибридно задвижване (e:HEV - hybrid electric vehicle), кормилна система и окачване осигуряват завидни нива на динамика и бърза реакция, които са били винаги ключови за Civic. Резултатът е автомобил, който съчетава вълнуващото усещане зад волана с изключителни икономичност и ниски нива на вредните емисии. 

Продажбите на единадесетото поколение на Civic ще започнат до края на тази година. То е поредният водещ модел, който Honda електрифицира непосредствено, след като това се случи със CR-V, Honda e, Jazz, Jazz Crosstar и HR-V. Автомобилът ще е оборудван с модернизираното последно издание на спечелилата редица престижни награди хибридна система e:HEV. Тя комбинира литиево-йонни батерии и два компактни електромотора с новоразработения 2,0-литров бензинов силов агрегат по цикъл на Аткинсън.

Двигателят с вътрешно горене постига най-добрата в бранша, равносилна на 41%, топлинна ефективност. Отличава се с оптимизирано за по-бързо и икономично изгаряне директно впръскване и висок начален въртящ момент. Добавени са и редица технологии като катализатор, активен при ниска температура, както и променен дизайн на всмукателния колектор, който допринася за намаляването на разхода на гориво, но същевременно подобрява специфичната мощност. 

Резултатът от всички тези технологични подобрения са данните за разход и вредни емисии от въглероден диоксид в комбиниран цикъл на движение по Световния хармонизиран стандарт WLTP – съответно 4,7 л/100 км и 108 г/км. 
Стойностите от 135 кВт и макс. мощност и 315 Нм макс. въртящ момент налагат напълно новия Civic като изключително атрактивен за шофьорите автомобил в C-сегмента.

Върховите ефективност и управление на енергията са постигнати с прилагането на иновативни технологии като актуализираната версия на интелигентния захранващ блок на Honda (IPU), който е с 23 мм по-тънък и с 1 кг по-лек спрямо предишното си издание, но е с най-високия в гамата брой на клетките – 72. Разположен е под задните седалки и тази му позиция позволява повече вътрешно пространство в купето. 

Монтираният под капака нов блок за управление на захранването (Power Control Unit - PCU) осигурява по-бързо зареждане и разреждане на електричеството, допринасяйки за допълнително 12-процентно увеличение на мощността спрямо предишните издания на хибридната система e:HEV. Повишението на дебита на мощност, както и на капацитета на блока за управление на захранването дава възможност на електрическия режим да поеме по-голямо натоварване. Новото му високоволтово алуминиево окабеляване е с 40% по-ниска маса спрямо конвенционалното медно. 

Превключването между електрическо задвижване, хибридно и такова с двигател с вътрешно горене става неусетно. Шофьорът има възможност да избира между четири режима на управление – Eco, Normal, Sport и новия с индивидуални настройки. 

Завладяващата гъвкавост на пътното поведение е допълнена от изключителен финес във всяко отношение и елиминирането на нежелателните звуци и вибрации. Допълнителен балансиращ вал и колянов вал с висока твърдост осигуряват плавно управление, докато шумовете от двигателя са намалени с помощта на по-добрата изолация на всмукателния колектор и на капака на силовия агрегат. Умното приложение на системата за активен контрол на шума също допринася за тишината в купето, докато тази за управление на звука залага на спортните нотки в гласа на двигателя с вътрешно горене. 

Изключителната задвижваща система е допълнена от отлична конструкция на шасито. Civic e:HEV беше разработен с огромно внимание по отношение на реакцията и от страна на волана, повишаваща усещането за връзката между шофьора и автомобила. Подобрената стабилност дори по неравни пътища е постигната благодарение на удължената спрямо предишното поколение на модела с 35 мм колесна база и по-широката с 18 мм задна следа. 

За да се засили удоволствие от шофирането, е установена нова логика на контрола при управление по лъкатушни пътища, която гарантира, че функционирането на двигателя с вътрешно горене е активно при движение по траектория с много завои. Това осигурява незабавно ускорение и истинско усещане за динамика. На магистрала допълнителният въртящ момент и електрическото задвижване гарантират бързо изпреварване с висока скорост, но и с ниско ниво на шума за спокойно пътуване на дълги разстояния. 

„Това е най-новото поколение на водещата ни в бранша технология e:HEV, която сама по себе си е кулминация на над 20-годишния ни опит в разработването на хибридни системи“, сподели Томоюки Ямагами, главен ръководител на проекта Civic e:HEV. „Създадохме забавен и изключително завладяващ хибрид“, е неговото заключение.