Новият GLC е най-динамичният модел в успешното SUV семейство на Mercedes-Benz

  • Сподели:
Новият GLC е най-динамичният модел в успешното SUV семейство на Mercedes-Benz

Последното поколение на световния пазарен лидер в своя сегмент е 100% електрифицирано  

Новият GLC въплъщава модерен, спортен лукс във всеки детайл. Това е най-динамичният модел в успешното SUV семейство на Mercedes-Benz. Проектиран е само с хибридно задвижване и задава стандартите за ефективност в своя пазарен сегмент. 

Гамата двигатели на новия GLC включва 4-цилиндрови бензинови и дизелови агрегати, комбинирани с електрически двигател. Четири от тях са леки хибриди с 48-волтова технология и интегриран стартер-генератор от второ поколение.

Три други варианти на двигателя са плъг-ин хибриди със системна мощност до 280 кВт (381 к.с.) и системен въртящ момент до 750 Нм. Всички плъг-ин хибриди имат електрически пробег от повече от 100 километра по WLTP, което прави GLC перфектeн за ежедневно шофиране на електричество. 

Независимо дали е на пътя или офроуд, GLC впечатлява със своя комфорт и пъргавина. Завиващата задна ос с ъгъл на завиване до 4,5 градуса го прави още по-маневрен и безопасен.  Когато е извън официалните пътища, GLC печели почитатели с многобройните си функции.

Такива са стандартното задвижване на всички колела, възможност за чисто електрическо шофиране в плъг-ин моделите, офроуд визуализация, както и опцията за „прозрачен капак“. Тя показва на централния дисплей пътя под предната част на автомобила, така че водачът да може да избегне препятствия като големи камъни или дълбоки дупки.

Размерите на новия GLC подчертават още по-динамичния и мощен външен вид на SUV-то. С дължина от 4716 мм, той е с 60 мм по-дълъг и с 4 мм по-нисък от своя предшественик. Обемът на багажника печели от по-големия заден надвес и вече е 620 литра, което е със 70 литра повече в сравнение с предходния модел.

Значително подобрена е и аеродинамиката на автомобила. Минималният коефициент на съпротивление на новия GLC е 0,29 и е с две стотни по-добър от този на предшественика - 0,31.

Ключовите компоненти на динамично проектираното шаси на новия GLC са новото четириточково предно окачване и независимото многоточково задно окачване, които осигуряват комфорт при возене, по-малко шум в купето, пъргаво управление и удоволствие от шофирането.

Най-новото поколение на мултимедийната MBUX система с два големи дисплея и навигация на цял екран прави интериора още по-дигитален и интелигентен.

Новият GLC се предлага с последното поколение на пакета за помощ при шофиране, който съдържа допълнителни и подобрени функции, като активен асистент за дистанция DISTRONIC, активен, асистент за пътните знаци, новият паркинг пакет с 360-градусова камера, асистент при маневриране с каравана и други.

Революционната технология за фаровете DIGITAL LIGHT, която е опционална, е с добавени нови функции като визуализиране на спомагателни маркировки и предупредителни символи върху пътя.