Прости правила за стилна елха

  • Сподели:
Прости правила за стилна елха

Декември е и ако все още не сте украсили елхата, време е да го направите, и то със стил.

В следващите редове ще ви представя няколко основни правила при украсяването на коледното дърво, така че да го направите дизайнерски акцент в дома си и да впечатлите вашите гости.

Прости правила за стилна елха

1. Цветови комбинации

Най-важното при украсяването е да изберете комбинация от цветове, които да подхождат на интериора ви, а и един с друг на самата елха. Ето някои от най-популярните комбинации, които можете да използвате.

Класическа елха – основните цветове са червено, зелено в комбинация със златно или сребърно, но тъй като говорим за топлата и земна гама цветове, по-добре е да се използва златисто. На този тип елха е хубаво да се сложат разноцветни лампички.

Друга класическа комбинация е златно със сребърно. На нея отиват едноцветни лампички също в жълта или бяла светлина.

Елхата може да бъде украсена и в изцяло зимни, студени цветове: бяло, синьо, лилаво, сребърно с бели светлини. И обратно, можете да използвате палитра от топли цветове като червено, оранжево и златно с жълти светлинки.

Снимка: flickr.com

Прости правила за стилна елха

2. Играчки

За постигането на стилен ефект в украсяването на елхата е нужно да се използват не повече от 3-4 вида играчки, които да се повтарят по дължината на цялото коледно дърво и да са в гореописаните цветови комбинации. Ако се нуждаете от повече разнообразие, можете да разчупите с матирани, лъскави или играчки с брокат, в основните цветове, които сте избрали.

Формите също е добре да се ограничат до 3-4. Например съчетание от топки, висулки, еленчета и коледни звезди. Ако елхата е в бяло и сребърно като основни цветове, то подходящи биха били ангели, звезди, снежинки и птици. Панделкитe в комбинация от основните ви цветове биха придали финална изтънченост във всяка една декорационна комбинация.

Що се отнася до големината на играчките, добре е тя да кореспондира с големината на клоните и тяхната издържливост – на върха се закачат по-малките играчки, а към основата най-големите и най-тежки такива.

Снимка: lowes.com

Прости правила за стилна елха

3. Гирлянди

Гирляндите не са задължителни и трябва да се внимава с тях. Напоследък перфектен заместител на обемните разноцветни гирлянди, особено за стилната елха, са гирляндите с топчета (перли). Те се оставят да висят като цветни гердани от клон на клон и не претрупват елхата като в същото време я правят да изглежда като истинско бижу.

Класическите гирлянди могат да бъдат заместени и от една дълга лента за панделки, която да се увива еднократно около цялото коледно дърво. Лентите могат също така да се пуснат от върха, като най-стилен вариант са кръстосаните ленти, които можете да направите с корда или декоративна тел. Пуснете да падат от върха по цялата дължина на елхата и кръстосайте на еднакво разстояние всеки две съседни, докато достигнете основата на елхата. Ефектът е уникален.

Ако все пак желаете да използвате традиционния гирлянд, отново се доверете на същата увиваща техника като с панделката в съответния цвят от темата на елхата.

Снимка: pinterest.com

Прости правила за стилна елха

4. Стъпки на декорацията

При декорацията на коледното дърво винаги се започва от увиването на лампичките. Те се увиват около дървото от върха към основата равномерно, така че да няма пропуснати тъмни "редове" между клоните.

Следва поставянето на гирляндите и панделките, тоест по-леката украса за елхата. Големината на панделките трябва да бъде съобразена с големината на дървото. Гирляндите се увиват около дължината на дървото еднократно, както вече беше описано, или ако са с топчета се оставят да висят като скъпи огърлици между клоните.

Стъпка 3 е поставянето на същинските играчки от горе надолу, от по-малки към по-големи. Хубаво е да се поставя по една играчка от вид на всяка страна на елхата (да кажем, че те са 4, северна, южна, източна, западна), за да има баланс на декорацията.

Завършва се с поставянето на коледния връх и по избор кръгъл коледен килим в основата й.

Снимка:buildingpartnershipsma.org