10 любопитни факта за мъжете

  • Сподели:
10	любопитни факта за мъжете

1. Мозъкът на възрастните мъже е с около 10% по-голям от общия размер на мозъка на жените на същата възраст. Тъй като мъжете обикновено имат по-голям ръст и повече мускулна маса от жените, мозъкът им изисква повече неврони, за да контролира тялото

2. По отношение на абсолютния размер и пропорционално на общата телесна маса, човешкият пенис е по-дълъг и по-дебел от този на всеки друг примат.

3. Момчетата обикновено преживяват пубертета на възраст между 12 и 14 години, време, в което гласът се променя в по-ниския си тембър, настъпват скокове на растежа и вторичните полови характеристики започват да се развиват. Пубертетът при момчетата обикновено настъпва по-късно, отколкото при момичетата от същата възрастова група.

4. „Адамовата ябълка“ или ларингеалното изпъкване в областта на шията е характеристика, която е уникална предимно за възрастни мъже и е резултат от растежа на ларинкса по време на пубертета. Терминът произлиза от библейския разказ за Адам, който яде забранения плод в райската градина.

5. Биологичният символ за мъжкия пол, кръг с изпъкнала от него малка стрелка, е и символът за планетата Марс. Двата компонента на символа са предназначени да представят щита и копието на Марс, римския бог на войната.

6. Средната височина днес за мъжете е 175 см, а средното тегло е около 86 кг. През 1960 г. средната височина за мъжете е била около 172 см, а теглото - малко над 75 кг.

7. Средно възрастният мъж има около 50% повече мускулна маса и 50% по-малко телесни мазнини от жената на средна възраст.

8. Думата „татко“ навлиза в английския език през шестнадесети век и се смята, че произхожда от уелската дума tad, което означава баща. Думата „баща“ идва от староанглийския термин faeder и е използвана за първи път през 1500-те години.

9. В почти всички страни по света мъжете са повече от два пъти по-склонни да се самоубият, отколкото жените. В някои страни (като Русия и Бразилия) честотата на самоубийствата сред мъжете е до шест пъти по-висока от тази при жените.

10. Мъжете са почти три пъти по-склонни от жените да злоупотребяват с алкохол и два пъти по-често злоупотребяват с наркотици за развлечение, говорим за марихуана и кокаин.