Брус Уилис се оттегля от актьорството поради диагноза афазия

  • Сподели:
Брус Уилис се оттегля от актьорството поради диагноза афазия

Екшън иконата ще се оттегли от актьорската си кариера, поради диагнозата афазия, която се изразява в езикови нарушения и засягане способността да общуваш свободно.

Брус Уилис, актьорът, най-известен с работата си в "Умирай трудно", "Армагедон", "Съдружници по неволя" и много други значими филми, ще се оттегли от индустрията, след като е диагностициран с афазия.
В социалните мрежи семейството му излезе със съвместно изявление, в което се обяснява, причините за здравословното му състояние и как тази болест засяга когнитивните му способности.

"Брус се отдръпва от кариерата си, която означава толкова много за него.
Това е наистина предизвикателно време за нашето семейство и сме изключително признателни за вашата постоянна любов, състрадание и подкрепа. Преминаваме през това като едно цяло и искахме да привлечем феновете му, защото знаем колко много означава той за вас, както и вие за него."

67-годишният Уилис стана известен в телевизионното шоу Moonlighting, преди да се наложи като знакова екшън звезда, известна със своята брилянтна ирония.
Той печели публиката и критиците и за ролите си във филми като "Петият елемент", "Последният скаут", "Дванадесет маймуни", "Шесто чувство", "Looper" и "Moonrise Kingdom".

Като една от най-рентабилните звезди от 80-те и 90-те години на миналия век, Уилис също зае значителна ниша в семейните комедии, най-вече с озвучаването на бебето в "Look Who's Talking" и неговото продължение.

Уилис е направил три албума като певец – кавърът му на Under the Boardwalk стигна до № 2 в класацията за сингли в Обединеното кралство – и участва в множество сценични продукции, правейки своя дебют на Бродуей през 2015 г. с възраждането на "Misery".

Актьорът беше женен за Деми Мур в продължение на 23 години и заедно споделят три дъщери. Той също има две дъщери от втората си съпруга Ема Хеминг Уилис.

Към този момент Уилис има осем завършени филма, които се очаква да бъдат пуснати през 2022 и 2023 г.

Заболяването афазия се характеризира с говорни затруднения и обикновено се причинява от увреждане на лявата страна на мозъка, която е отговорна за разбирането на речта.
Най-честите причини за нея са инсулт, тежки травми по главата, мозъчен тумор и прогресивни неврологични състояния като деменция. Среща се най-често при хора над 65 години.