Франсис Форд Копола получи дългоочакваната звезда на Холивудската Алея на славата

  • Сподели:
Франсис Форд Копола получи дългоочакваната звезда на Холивудската Алея на славата

Почитаме този велик човек, който постави началото на нова ера на създаване на филмови истории, класики в киното, които отекват и до днес.

Холивудската търговска камара с гордост съобщи, че емблематичният режисьор Франсис Форд Копола ще бъде удостоен с 2715-та звезда на Алеята на славата в Холивуд в понеделник, 21 март. Звездата ще бъде посветена в категорията за филми на булевард Холивуд 6667 пред историческия Musso & Frank Grill.

"Франсис Форд Копола е злато в киното! Легендарната му кариера е огромна част от филмовата история от десетилетия. Много сме горди да го приветстваме на Алеята на славата в Холивуд и сме развълнувани да отпразнуваме 50-ата годишнина на една от най-известните холивудски продукции, "Кръстникът", каза Ана Мартинес, продуцент на Холивудската Алея на славата.

Изказвайки благодарност, един от най-известните режисьори на нашето време, Франсис Форд Копола получи дългоочакваната звезда на Холивудската Алея на славата, 50 години след като влезе във филмовата история, предефинирайки индустрията с първия "Кръстник".

"Мисля, че е най-добре коментарите ми да бъдат кратки и искрени", каза 82-годишният Копола пред холивудския булевард, в компанията на множество актьори от "Кръстникът", членове на семейството, включително сестра му Талия Шайр и съпругата му от почти 60 години, Елинор.

"Разбира се, кой не би се радвал да види името си сред толкова велики личности, много от които вече ги няма", добави Копола, посочвайки съседните имена от Алеята на славата, един от които е Дъглас Феърбанкс-старши.

"Много от хората, които си партнираха във филма, са тук, но трябва да благодаря на Paramount Studios, защото без тях нямаше да има звезда на тази улица. Благодаря на Paramount Pictures и на ръководителя на продукцията Брайън Робинс - те са причината тази звезда да я има днес".

Франсис Форд Копола е роден през 1939 г. в Детройт Мичиган в семейството на италиански имигранти и израства в Ню Йорк. Завършил е драматургия в университета Хофстра и училището за филмови изкуства UCLA по кинопроизводство. Той се обучава като асистент при режисьора Роджър Корман, работейки като звукорежисьор, режисьор на диалог, асоцииран продуцент и в крайна сметка режисира своя първи игрален филм - "Dementia 13".

Носител на Оскар за режисура, сценарий и продукция – включително наградата на управителите на Мемориала на Ървинг Г. Талбърг – за филми като "Патън'', ''Трилогията Кръстникът'', ''Американски графити'', ''Разговорът'', ''Апокалипсис сега'', ''Аутсайдерите'' и ''Дракула'' на Брам Стокър.

Като основател на филмовата продуцентска компания American Zoetrope, Копола инициира и подхранва кариерата на таланти като Джордж Лукас, Карол Балард, Джон Милиус, София Копола и актьорите Ал Пачино, Робърт Де Ниро, Джеймс Каан, Харисън Форд, Ричард Драйфус, Даян Кийтън, Робърт Дювал, Лорънс Фишбърн, Мат Дилън и Даян Лейн. Като писател, режисьор, продуцент и пионер в кинематографията, той е създал набор от произведения, които са помогнали за оформянето на съвременното американско кино. 

Копола в момента е в предварителна подготовка на предстоящия си филм ''Megalopolis'', римски епос, чието действие се развива в съвремието.