Кийфър Съдърланд: Баща ми ме научи на честност

  • Сподели:
Кийфър Съдърланд: Баща ми ме научи на честност

Кийфър Съдърланд отдаде почит на покойния си баща, легендарния актьор Доналд Съдърланд, който почина на 20 юни на 88-годишна възраст след дълго боледуване.

Актьорът от "24" и "Изгубените момчета" си спомни за баща си като за творец, който обичаше занаята си, и за актьор, който беше една от най-важните звезди в Холивуд.

''С натежало сърце ви съобщавам, че баща ми, Доналд Съдърланд, почина. Лично аз смятам, че това е един от най-важните актьори в историята на киното. Никога не се е плашил от роля - добра, лоша или грозна. Той обичаше това, което правеше, и правеше това, което обичаше, а човек никога не може да иска повече. Един добре изживян живот.''

Доналд Съдърланд, любимият актьор, участвал в десетки филми - от ''The Dirty Dozen'', ''MASH'', ''Klute'', ''Animal House'' и ''Ordinary People'' до ''Pride & Prejudice'', ''The Hunger Games'' и ''Citizen X'' (за който печели наградата ''Еми''), почина в четвъртък в Маями след дълго боледуване.

Роден на 17 юли 1935 г. в Сейнт Джон, Ню Брънзуик, Канада, Доналд Съдърланд натрупва около 200 филмови и телевизионни заглавия, обхващащи повече от 60 години - от епизодични гостувания в сериали от 60-те години, сред които "Съспенс", "Отмъстителите", "Военен съд" и "Чудакът", до миналогодишната драма на Paramount+ "Бас Рийвс". Големият му пробив в киното е в наситената със звезди драма на Робърт Олдрич от 1967 г. "Мръсната дузина" (The Dirty Dozen), където играе Върнън Пинкли в компанията на Лий Марвин, Ърнест Боргнайн, Чарлс Бронсън, Джордж Кенеди, Тели Савалас и др. Хит в кината, той остава основополагащ американски военен филм. Следващата му голяма роля е на капитан Бенджамин Франклин "Ястребово око" Пиърс в драмата на Робърт Олтман от 1970 г. за Корейската война ''MASH''. Филмът печели пет номинации за "Оскар", включително за най-добър филм, като печели за хапливия сценарий на Ринг Ларднър-младши, и подхранва сериала на CBS от 1972-83 г., в който Алда Алда играе Ястребово око.

Съдърланд го последва с друг военен филм - "Героите на Кели" от 1970 г., в който играе сержант заедно с Клинт Истууд, Дон Рикълс, Савалас и др. Това довежда до може би най-голямата му стъпка в криминалната драма "Клут" на Алън Джей Пакула от 1971 г. В ролята на нюйоркския детектив Джон Клут, който е нает да открие изчезнал изпълнителен директор на химическа компания, където си партнира заедно с Джейн Фонда. Фонда печели първия си "Оскар" за ролята, а Анди Люис и Дейв Люис са номинирани за оригиналния си сценарий.

Следващият голям филм на Съдърланд е психологическият трилър "Не гледай сега" на Никълъс Роуг, който е последван от международната шпионска комедия ''S*P*Y*S'' от 1974 г.

След като филмовата му кариера е в разгара си, Съдърланд се снима в още един военен филм с голямо име - "Орелът кацна" (1976) с Майкъл Кейн и Робърт Дювал, а през 1977 г. има малка роля във фарса "The Kentucky Fried Movie", режисиран от Джон Ландис, по сценарий на бъдещите режисьори на "Самолет!" Дейвид Зукър, Джим Ейбрахамс и Джери Зукър.

През 1978 г. Съдърланд се появява в три различни филма: комедията "Големият влаков обир" със Сион Конъри и Лесли-Ан Даун; римейк на трилъра на ужасите "Нашествието на крадците на тела" с Брук Адамс и Джеф Голдблум; и любимата братска свада от началото на 60-те "Animal House", също режисирана от Ландис. В последния филм той има поддържаща, но ключова роля, като играе професора по английски език от колежа "Фабер" Дейв Дженингс.

Съдърланд печели "Златен глобус" за телевизионния филм "Пътят към войната", награда "Еми" и "Златен глобус" за участието си в минисериала "Гражданинът Х". Богатата му телевизионна биография включва още "Разруха", "Доверие", "Мръсни секси пари", "Стълбовете на земята" и много други.

Съдърланд е преживян от съпругата си Франсин Расет, синовете си Роуг, Росиф, Ангъс и Кийфър, дъщеря си Рейчъл и четирима внуци.

Със своето поразително присъствие и безспорен талант Съдърланд несъмнено ще бъде запомнен като един от най-великите актьори на своето поколение.

Гледайте подкаста ни ''Красивата част от живота''.