Кога и защо се сменят основните филтри на автомобила?

  • Сподели:
Кога и защо се сменят основните филтри на автомобила?

Кога и защо се сменят основните филтри на автомобила?

Автомобилът за едни е мания и начин на живот, докато за други често е средство за придвижване или свършване на дадена задача или работа. Именно за това сред нас има хора, които са запознати в детайли с основните задачи при подръжката на автомобила, но има и такива, които нямат толкова задълбочени познания. Наред с зареждането на гориво (или батерията) на колата и смяната на маслото, друга основна задача за оптималното състояние на лекия автомобил е смяната на различните филтри.

Става по-конкретно дума за четирите основни филтъра, които всеки един лек автомобил има – маслен, горивен, въздушен и т.нар. салонен филтър. Различни специалисти и майстори дават различен отговор на въпроса кой филтър, кога трябва да бъде подменен. Но преди да разгледаме в детайли, кога трябва да бъдат сменяни филтрите, ще представим основните проблеми, които могат да се появят при ненавременната им замяна.

Ако един филтър, било той въздушен, маслен или горивен, е износен и не заменен когато трябва, то това може да доведе до неговото запушване или скъсване. Причината за това е, че когато един филтър е запушен, то налягането върху него се увеличава. Така нефилтрираните частици, които преминават по принцип през него и се филтрират, може да попаднат в двигателя или купето на лекия автомобил. Ако въздушният филтър на нашата кола е запушен, това може да доведе по падане на мощността на двигателя. Освен това въздушният поток, който преминава през него, може да доведе неправилно впръскване на дизелово гориво например, от което ще се получи неправилно изгаряне и ще се появи така познатият на много от нас черен дим от ауспуха на автомобила. Също така, ако даден филтър вече не е достатъчно ефективен, то това може да доведе до неизправности или дори сериозна повреда на двигателя.  Това може да доведе до увеличена консумация на гориво. Друг пример е, че запушеният маслен филтър позволява в двигателя да попадне нефилтрирано масло, което пък от своя страна ще доведе до износване на цялата двигателна система. Евентуален проблем с горивният филтър и негово запушване пък могат да намалят количеството на гориво в двигателя, както и да променят състава на т.нар. горивна смес, която ставайки по-бедна, ще доведе до падане на мощността на автомобила, и проблеми със запалителната система.

 

Кога се сменя горивен филтър?

Основната роля на този филтър е да филтрира горивото, което влиза в двигателната система. Повечето специалисти и експерти, препоръчват смяната на горивен филтър да се извършва на 20000-30000 хиляди километра. Възможно е този пробег да е по-голям, като това зависи от начина на експлоатация на автомобила, неговата мощност и типа двигател. Много често смяна на горивен филтър се налага и при нискокачествени филтри, при поява на ръжда, запушени тръби и сериозна експлоатация на самия автомобил. Трябва да се има предвид, че дизеловите двигатели са по-чувствителни към качеството на горивото и частиците, които се пропускат от филтъра. Поради тази причина при дизелите, филтрите се сменят по-често от тези на бензиновите автомобили

 {GALLERY}

Колко често се подменя маслен филтър?

Предвид факта, че масленият филтър има основна функция за предпази агрегата от нежелани примеси, често срещани в по-нискокачествените масла на пазара, и от продукти, които се получават при разпада на маслото или пък от частици от работещите в аргегата части е, важно масленият филтър да се сменя при всяка смяна на маслото. Честотата на смяна на масления филтър е различна при всеки автомобил, както и от неговата експлоатация. При всички положения е желателно да сменяме маслото на всеки 15000-20000 километра, или 10000-15000 при интензивна употреба на леката кола.

 

Кога да сменяме въздушния филтър?

Въздушният филтър е с основната задача, да запазва и защитава мотора от чужди частици, прах и мръсотия. Освен това той е гарант за намаляването на нивата на шум. Научно доказано е, че за да изгори един литър гориво, трябват 15 литра въздух. Специалистите препоръчват смяна на въздушният филтър да се извършва на не повече от 15000 километра.

 

Защо и кога се подменя салонния филтър?

В инструкциите за употреба на различните автомобили, най-често е посочено салонният филтър да се сменя след между 10000 и 20000, а при някой модели и на 30000 километра пробег. Запушеният филтър на купето нарушава работата на системата за вентилация, като намалява въздушният поток, който влиза в салона. Ако този филтър не се сменя редовно, то той може да се напълни с алергени и бактерии, които пък да попаднат в купето на автомобила. Предвид факта, че този тип филтри са на сравнително ниски цени е важно да се сменят редовно, най-малкото за една по-чиста и здравословна среда в автомобила.     

 

Кога и защо се сменят основните филтри на автомобила?
Кога и защо се сменят основните филтри на автомобила?

Източник на изображението: Euavtochasti.bg