Майкъл Джордан е най-скъпоплатеният спортист с 2,62 млрд. долара печалби от кариерата си

  • Сподели:
Майкъл Джордан е най-скъпоплатеният спортист с 2,62 млрд. долара печалби от кариерата си

Едва 6% от парите му идват от действителната баскетболна игра.

Майкъл Джордан не е просто кралят на баскетбола - той е кралят на целия спортен свят.
Пенсионираният велик играч в NBA е най-високоплатеният спортист за всички времена, с около 2,62 милиарда долара доходи от кариерата, коригирани с инфлацията, според анализ на Sportico. Неговата кариера оглавява списък от 12 милиардери спортисти, който включва отдавна пенсионирани величия като Арнолд Палмър и днешни звезди като Лионел Меси.

Най-удивителният факт за приходите от кариерата на Джордан, освен самата сума, е колко малко от тях идва от времето му на игрището. Едва 6 % от това, което е направил 58-годишният баскетболист, идва от договори, сключени с Чикаго Булс и Вашингтон Уизардс през 15-те си години в лигата. Голямата причина за това е колко много се е променил спортният свят след новия сезон на Джордан през 1984 г. Въпреки че играчите от NBA днес могат да спечелят над 45 милиона долара, най-високоплатеният играч по това време беше Меджик Джонсън, на когото бяха платени 2,5 милиона долара.

Питате се каква е била заплатата на "Въздушния" през първата му година в NBA? 500 000 долара.

Голямата част от приходите му идват от добри сделки, лицензи и печалби от сувенирни стоки. Въпреки че не е играл в мач от NBA от 2003 г., Джордан все още има текущи сделки с Gatorade, Hanes, Upper Deck и, разбира се, Nike. 
37-годишната му връзка с гиганта на маратонки е най-голямата причина той да оглави класацията. Освен че има собствена марка в компанията Air Jordan, той ще прибави към активите си и печалбата от 150 милиона долара от авторски права тази година.

Към Джордан в челната петица на Sportico се присъединяват голфърите Тайгър Уудс, който е спечелил 2,1 милиарда долара, Палмър с 1,5 милиарда долара, Джак Никлаус - 1,38 милиарда долара и футболната звезда Кристиано Роналдо със сумата от 1,24 милиарда долара. 
Допълнителна дузина милиардери са боксьорът Флойд Мейуедър - 1,2 милиарда долара, баскетболистът Леброн Джеймс - 1,17 милиарда долара, аржентинският нападател Лионел Меси - 1,14 милиарда долара, легендата на Ф1 Михаел Шумахер - 1,13 милиарда долара, великият швейцарски тенисист Роджър Федерер - 1,12 милиарда долара, голфърът Фил Микелсън - 1,08 милиарда долара и пенсионираният футболист Дейвид Бекъм - 1,05 милиарда долара.