Нусрет Гьокче - спектакълът в чиния

  • Сподели:
 Нусрет Гьокче - спектакълът в чиния

От всички културни моменти, които се състояха в Обединеното кралство в продължение на 2021 г., малко са така полярни и в двата края като откриването на новия ресторант на Salt Bae в Лондон през септември.

Турският готвач, чието истинско име е Нусрет Гьокче, стана известен под формата на меме през 2017 г., когато видеоклипът му, на който поръсва обилно сол по предмишницата си върху пържола, стана популярен в социалните мрежи. Днес той все още демонстрира отличителната поза, която го направи известен както в ресторантите си като част от представление за клиентите, така и навсякъде, където е сниман публично.

Именно свръхосъзнаването на това, което интернет обича, направи Солт Бей такава успешна публична личност в ресторантьорския бизнес. 
Това е неговата жизнена сила от години, позволявайки му да израсне далеч отвъд границите на меме по начин, по който никой друг обект в реалния живот не може да го направи.

Гьокче отвори първия си ресторант в Истанбул през 2010 г., след като работи в няколко заведения в Аржентина и САЩ, за да разшири опита си в индустрията. Неговата верига от луксозни къщи за пържоли, Nusr-et (заигравка със собственото му име и думата „et", което означава „месо" на турски), оттогава създаде близо 30 заведения, в които редовно гостуват световноизвестни личности, политици, спортисти, актьори, певци и други.
Блестящият списък с гости, клиенти на ресторанта, укрепи репутацията на Nusr-et като място, където можеш да бъдеш забелязан и такова, което претендира за лукс.

И все пак, как Salt Bae е успял да отваря ресторант след ресторант, в някои от най-търсените места в света – Дубай, Лос Анджелис, Ню Йорк, Лондон – въпреки че постоянно получава отрицателни отзиви, е доста любопитен въпрос. 
Когато ресторантът му в Ню Йорк отваря врати през 2018 г., критиците описват гигантските му пържоли като ''ненужно и скучно парче месо".
Тази година целият лондонски Twitter бушуваше от прескъпото му меню. От 100 паунда бургери до пържоли 850 паунда Солт Бей бе широко критикуван за това, че налага огромни цени на продуктите от менюто си.

Сякаш предизвиквайки обществена подигравка, някои клиенти публикуваха снимки на сметките си от вечеря в Nusr-et в Найтсбридж, показващи смайващите суми пари, които са похарчили. 
Една маса от четирима разкри, че сметката им възлиза на шокиращите 37 000 паунда, която включвала прочутата пържола, скъпи гарнитури като аспержи (£18) и картофено пюре (£12), както и бутилки вино и шампанско на стойност хиляди паунда.

Ресторантът също бе заринат от множество негативни отзиви в Tripadvisor, където сега се нарежда едва на 20 491-во място от 23 811. Някои от най-новите отзиви предупреждават други да не вечерят там ''дори за снимките в социалните мрежи" и се оплакват от месото, което е поднесено толкова сурово, че ''телето все още е живо".

Цялото внимание, насочено към Salt Bae и Nusr-et, сякаш не е свързано с кулинарията и никога не е било. Там явно става дума за представлението, театъра, който се изнася по време на вечеря и звездата - Солт Бей, който е в центъра на постановката пред клиентите си. 
Може би не е изненада, че след напускането му от Лондон два месеца по-късно рейтингите на ресторантите му падат.
Сега той отвори още един ресторант в Саудитска Арабия, неговото 28-о заведение. 
Без съмнение ще продължи да реже, поръсва и да си проправя път към още по-голямата си империя.