Опасен ход от страна на Tesla

  • Сподели:
Опасен ход от страна на Tesla

Видеоигри зад волана. Нова технология на Tesla позволява на собствениците да играят, докато шофират, но защитниците казват, че може да бъде опасно разсейване, дори ако пътник я използва.

Шофьорите могат да избират от няколко игри, включително Solitaire, докато Tesla се движи.

Производителят на електрически автомобили Tesla пусна компютърна актуализация, която позволява на шофьорите да играят видео игри, докато превозното средство се движи.
Софтуерът е изпратен до шофьорите на Tesla в Обединеното кралство и САЩ и позволява игрите да се играят на централния сензорен екран на автомобила, докато той се движи.
Шофьорите могат да избират от няколко игри, включително пасианс, аркаден шутър, наречен Sky Force Reloaded, и стратегическа игра, наречена The Battle of Polytopia.

Преди актуализацията беше възможно да се играят игри само когато колата е паркирана. Сега може да бъде избрана игра, докато превозното средство е в движение и играчът е помолен да потвърди, че не е водач. Това може да се заобиколи просто чрез натискане на опцията „Аз съм пътник".
Някои шофьори изразиха своите опасения относно актуализацията. Автомобилист, който преглежда новите функции на Tesla в YouTube, описва актуализацията като „доста опасна".

Рецензентът каза: "Те трябва да направят тази функция синхронизирана със сензор за седалка, защото това е доста опасно. Сигурен съм, че някой ще използва автопилот и след това ще играе пасианс. Обърни внимание на това, Тесла."

Функцията за автопилот на Tesla може независимо да управлява, да сменя лентите, да ускорява или спира, но все още се очаква шофьорите да държат ръцете си на волана. 

Друг потребител на YouTube, наречен CF Tesla, каза: "Чудих се дали това е едно от онези неща, при които, ако започнеш да вървиш 5 или 10 мили в час, играта ще спре или ще се изключи, но докато шофирах из квартала си, за да я проверявам, тя продължи да работи."
Защитниците на безопасността казват, че дори пътникът да играе, това може да бъде опасно разсейване.

Съгласно законите за шофиране във Великобритания, шофьорите могат да използват екрани само когато „преглеждат информация за шофиране, свързана със състоянието на превозното средство или неговото оборудване, когато се показва навигация, или когато помагат при разглеждането на пътя около превозното средство". 

Екраните, използвани за нещо друго, „не трябва да се виждат от водача, докато превозното средство се управлява".

Следващата година законът ще бъде затегнат, за да забрани всякакво използване на ръчно устройство по време на шофиране, включително за правене на снимки или игри, като нарушителите ще бъдат изправени пред глоба от £200 и шест точки в свидетелството си.

Националната администрация за безопасност на пътното движение на САЩ заяви, че проучва новата функция и е в дискусии с Tesla.