Roadrunner - документален филм за Антъни Бурдейн

  • Сподели:
Roadrunner - документален филм за Антъни Бурдейн

"Roadrunner" е документална лента посветена на световноизвестния кулинар, водещ, писател и телевизионна легенда - Антъни Бурдейн. 

Филмът е дело на режисьора Морган Невил, който през 2014 г. бе удостоен с наградата "Оскар" за най-добър документален филм "20 Feet from Stardom". Премиерата на "Roadrunner" се състоя само преди седмица на фестивала Tribeca в Ню Йорк. С тази си история Невил ще ни представи метеоритния възход на Бурдейн, както и времето му начело на две успешни телевизионни предавания - "No reservations" и "Parts unknown".

"Roadrunner" включва интервюта с много от приятелите и колегите на яркия бохем, включително такива като Ерик Рипърт и Дейвид Чанг, както и видеоклипове, на които Бурдейн пътува по целия свят. Голяма част от кадрите са разказани от самия него, докато филмът вади архиви и намира записи, които да структурират цялата богата картина на пътят му до тук.

Решението на режисьора е да не интервюира Азия Ардженто, италианската актриса, с която Бурдейн имаше бурна двугодишна връзка.

Тони беше едно от добрите момчета", казва Невил. Той водеше достойната битка. Опитваше се да отвори умовете на хората и да им покаже света. Беше истински шампион за неща, които според мен са важни в живота. Честен човек, който се бореше сам с демоните си.", добавя още режисьорът. 

Припомняме ви, че на 8 юни 2018 г. Бурдейн бе открит мъртъв в хотелската си стая в Льо Шамбар, Франция и така светът научи за шокиращата новина, че сам е сложил край на живота си. 

Макар и три години по-късно, мистерията, заедно с тъгата, продължават да надделяват и да преследват приятели, колеги и зрители.  Може би причината толкова много да е спечелил сърцата на хората, е неговата прямота, дързост и умението да слага онази нужна щипка сол в критиките си към ресторантьорския бизнес. 

Гений със собствен почерк, стил и сетивност от друга величина. 
 
За десерт и финал на това пътешествие, оставяме част от мъдрите фрази, с които помним Антъни Бурдейн:
 
„Ако вярвам в нещо – това е съмнението. Изконната причина за всички проблеми в живота си търси шибано решение."
 
„Не е задължително да съм съгласен с теб, за да те харесвам или уважавам."
 
„Може би, мъдростта е причината да осъзнавам колко съм малък, глупав и колко още имам да извървя."
 
„Какви са очакванията ни? Кои от нещата, за които мечтаем, са по силите ни? Ако не сега, кога? И ще остане ли нещо и за мен?"
 
„Без нови идеи, успехът може да се изтърка."
 
„Татуировката на рамото ми е на Старогръцки и гласи: „Не съм сигурен в нищо." Мисля, че това е добър принцип."
 
„Уменията се усвояват. Характерът, обаче, или го имаш, или го нямаш."
 
„Умът няма покой."
 
„Не бих заблуждавал никого за живота, какъвто аз съм го видял. Всичко е тук: доброто, лошото и грозното."
 
„Можете да научите много за някого, като споделите ястието си с него."
 
„Тялото ви не е храм, а увеселителен парк. Насладете се на обиколката."