Роби Уилямс: Изложбата ми е посветена на хората с дислексия, уязвимите и тези, които са били изправени пред изпитания в живота си

  • Сподели:
Роби Уилямс: Изложбата ми е посветена на хората с дислексия, уязвимите и тези, които са били изправени пред изпитания в живота си

Роби Уилямс показва селекция от картини във временна изложба в каталунския клон на музея Moco, в Барселона, която ще бъде достъпна до 20 ноември.

Всички си го представяха на сцената, но в последно време Роби Уилямс е открил друга артистична страна, която го изпълва също толкова или повече от музиката. Роби започва да се занимава с графично изкуство след първото си постъпване в клиника за детоксикация през 90-те години и продължава да опитва силите си в една свободна, проста и цветна техника, за която му предлага съвети самият Дейвид Хокни, на когото той се обявява за категоричен фен. След първата си спирка в музея Moco в Амстердам с изложба, която може да бъде видяна до средата на април, художникът пристига в централата на институцията в Барселона с изложба, която под заглавие ''Confessions of a Crowded Mind'' (Изповеди на претъпкания ум) ще бъде отворена до 20 ноември.

"Моята работа е за хората с дислексия, ADHD, депресия, социалните аутсайдери, уязвимите, психично болните, хората, които са били изправени пред предизвикателства в този живот, каквито, според мен, сме всички ние на планетата в момента", заяви Уилямс от стълбите на Moco Museum в Барселона на 20 юни, в деня, в който изложбата беше открита с негово присъствие. Заедно с него Ким и Лионел Лоджис, директор и основател на музея, се смесиха с присъстващите. Институцията вече е видяла как изложбата на Уилямс в столицата на Нидерландия е натрупала повече от 100 000 посетители и планира да повтори успеха в каталунския град.

По-голямата част от изложбата включва 17 непоказвани досега творби, сред които има дигитални живописни произведения, създадени на iPad - като най-новите творби на гореспоменатия Хокни - както и видеоарт. Роби Уилямс заема последния етаж на музея Moco в Барселона с този пример за своя работа, в който той се вглежда в собствените си психични проблеми. Диагностициран преди години като дислексик, Уилямс свързва в една верига редица психични разстройства от всякакъв вид. Изложба, която служи, както самият той отбеляза по време на откриването, като терапия и портрет на процеса на неговото възстановяване.