''Славата така и не стигна до мен'' - Леброн Джеймс

  • Сподели:
''Славата така и не стигна до мен'' - Леброн Джеймс

Леброн Реймон Джеймс с прякор King Джеймс е роден на 30 декември 1984 г. в Акрон, Охайо, САЩ. Смятан е за един от най-великите американски, професионални, баскетболни играчи за всички времена. Към настоящия момент Леброн играе за отбора на Лос Анджелис Лейкърс под номер 6.

Г-н Джеймс, променили ли сте се някак през годините?

- Мразя, когато хората казват, че са се променили, но, разбира се, и аз се промених. Това се нарича израстване, не е нещо негативно. Имам три деца, отговорности, разбира се, че се промених. Проблем би било точно обратното - ако не се промениш.

Какво е да израснеш в лоша среда и след това изведнъж да получиш търговски договор на стойност 90 милиона долара?

- Определено е интригуващо, но мисля, че просто постъпих умно. Преди да почине, баба ми ми предаде безценен урок: 

''Добрите неща идват при момчетата, които са търпеливи и благодарни за това, което имат пред себе си."

 Никога няма да забравя нейните думи.

Но 90 милиона за един договор са много пари.

- Това са много пари, да. Какво мога да кажа? Но знаете, че и те печелят много пари от мен, така че това е бизнес сделка. И двете страни са в бизнеса и двете страни се справят добре. Ако строях хотели, хората нямаше да си помислят, че това са толкова много пари. Тогава си бизнесмен. Но ако спортуваш, все едно е съвсем друго нещо и хората стават критични. А то в цялостта си също е бизнес.

Осем от десет професионални играчи в NFL банкрутират след края на кариерата си. Притеснявате ли се, че парите ви могат просто да изчезнат един ден?

- Не, не мисля така. Никога не се притеснявам, че всичко може да ми бъде отнето сега. Оставам смирен, защото утрешният ден не е обещан и никога не знаеш какво може да се случи, но в момента съм в положение, в което аз, моите приятели, семейството ми – сме устроени до края на живота си.

Могат ли славата и парите да ви прецакат, ако не внимавате?

Може, ако не сте създадени за това, ако не сте готови да поемете това предизвикателство. Бях готов, защото имах приятели. Те бяха моето убежище. Те ме накараха да остана смирен. Те бяха наоколо, за да ме държат уравновесен. Славата така и не стигна до мен.

Никога?


- Разбира се, всички правим глупости, когато сме млади, но това е начинът да определите докъде са вашите граници. Правил ли съм глупости, за които съжалявам? Да. Но мога да се уча от тези грешки и да израствам. За това става дума.

Трудно ли ви бе да започнете толкова рано с кариерата?

- Мисля, че може да доведе до проблеми, ако обкръжението ви не ви позволява да продължите да бъдете това, което сте. Ако славата дойде и изведнъж вие не правите нещата, които сте правили преди, това създава проблеми. Може да ви подлуди, че вече не живеете живота, който някога сте имали. Славата дойде за мен в ранна възраст, но не спирахме да ходим при Applebee след баскетболните мачове. Никога не спирахме и да ходим на кино.
 

Мощна забивка срещу отбора на Атланта Хоукс, във времето, в което играе за Кливланд Кавалиърс.
 

Какво означава баскетболът за вас?

- Играта на баскетбол означава всичко. Това е любов. Определено любов. Трябваше да тренирам здраво и да направя своите жертви, но баскетболът ми даде много възможности.

Бихте ли играли баскетбол, ако загубите страстта си? Бихте ли играли само за пари?

- Денят, в който спра да го обичам и денят, в който спра да се забавлявам с играта на баскетбол, е моментът, в който ще се откажа. Всеки ден мисля за играта.

Дали баскетболът е работа под високо напрежение? Подложен ли сте на постоянен натиск?

- Това наистина е работа под високо напрежение. Ако не играете добре, ви освиркват, вие сте в ESPN, те говорят за търговия с вас. Работата е с високо ниво на стрес и мисля, че спортистите получават много от него. Някои са надплатени, но някои си заслужават.

Усещате ли такъв натиск?

- Не, не усещам натиск. Виждам други, които го усещат, но не вярвам в натиска. Натискът се създава, когато си успешен само в едно нещо. Защо трябва да оказвам натиск върху това, което съм правил през целия си живот?

- Наричат ​​ви крал Джеймс, това кара ли ви да се чувствате уверен в собствените си способности?

- Трябва, защото съм го правил и съм успявал.

А ако имате лоша игра?

- Това е просто част от живота.

Ядосвате ли се след това? Самокритичен ли сте към себе си?

- Не. Всички имаме лоши дни. Може да имате лош работен ден, случва се. Просто намирате начини да се възстановите и да продължите напред.

Какъв е вашият начин да се възстановите?

- Времето прекарано с децата ми!