Тенис легендата Роджър Федерер обяви, че се пенсионира

  • Сподели:
Тенис легендата Роджър Федерер обяви, че се пенсионира

20-кратният шампион от Големия шлем ще играе Laver Cup в Лондон като финално събитие по тенис.

След легендарна тенис кариера, Роджър Федерер е готов да остави ракетата си и да се оттегли от тенис корта.

В съобщение до своето тенис семейство, публикувано в Instagram, 41-годишният Роджър сподели, че тялото му изпраща сигнали след три години наранявания, контузии и операции. 

"Изиграх повече от 1500 мача за 24 години. Тенисът се отнесе към мен по-щедро, отколкото някога съм си представял, и сега трябва да осъзная, че е време да прекратя състезателната си кариера."

"Ще играя тенис в бъдеще, разбира се, но не и в турнири от Големия шлем. Това е горчиво-сладко решение, защото ще ми липсва всичко, което тенисът ми даде. Но в същото време има толкова много за празнуване."

Роджър, чието изявление идва на фона на собствената еволюция на Серена Уилямс далеч от спорта – продължи да благодари на семейството си, включително неговата удивителна съпруга Мирка Федерер и техните четири прекрасни деца за подкрепата му през годините.

"Последните 24 години на турнири бяха едно невероятно приключение", добави спортистът. "Въпреки че понякога ми се струва, че всичко е минало за 24 часа, но е толкова дълбоко и вълшебно, че изглежда сякаш вече съм живял цял живот."

След като направи изявлението си, публикацията на Федерер веднага беше залята с добри пожелания от фенове и колеги спортисти, включително тенисист Джон Иснър, който коментира: "Абсолютна жива легенда. Благодаря за всички безброй спомени."

"За мен беше удоволствие, чест и привилегия да споделя всички тези години точно с теб - оставяйки толкова много невероятни моменти на корта и извън него. Ще споделим още моменти заедно в бъдеще. Пожелавам ти щастие със съпругата ти Мирка и децата ти.", коментира Надал.

Федерер, Надал, Джокович и Анди Мъри ще играят заедно за първи път, когато ще се състезават на 23-25 ​​септември като част от отбора на Европа на Laver Cup в Лондон. 

Наречено на австралийския велик Род Лейвър, тридневното отборно събитие, което се управлява от мениджърската компания на Федерер, изправя шестима от най-добрите играчи в Европа срещу шестима от останалия свят.

Федерер си тръгва със 103 титли на ниво тур в своето значително резюме и 1251 победи в мачове на сингъл, като и двата са на второ място след Джими Конърс в Откритата ера, започнала през 1968 г. Рекордите на Федерер включват това, че е най-старият номер 1 в историята на ранглистата на ATP.

Доминацията, която Федерер демонстрира на върха на силите си, е ненадмината, включително достигане до 10 последователни финала на Големия шлем, спечелване на осем, от 2005 до 2007 г., серия, която също се разшири до 18 от 19 големи финала през 2010 г.

"Роджър Федерер е шампион на шампионите. Той има най-завършената игра от своето поколение и плени сърцата на спортните фенове по света с невероятна бързина на корта и мощен тенис ум", каза Били Джийн Кинг, член на Залата на славата.

"Той имаше историческа кариера със спомени, които ще живеят завинаги."