10 идеи за здравословни междинни хранения

  • Сподели:
10 идеи за здравословни междинни хранения

За постигане на здравословно и балансирано меню е важно да разделите правилно храненията си. Специалистите съветват, че е най-добре те да бъдат три основни и две междинни хранения.

Калорийният баланс за деня не бива да надвишава дневната препоръчителна доза. В зависимост от възрастта и килограмите, тя е различна, но средно варира около 2 000 калории. Ето 10 предложения за това, как да балансирате режима си със здравословни междинни хранения.

1. Яйца

Яйцата са добър източник на протеин. Подходящи са за основно и междинно хранене. Освен това е лесно да вземете със себе си в офиса 2 твърдо сварени яйца примерно. Всичко, което трябва да направите е да ги съхраните на хладно. Може да ги комбинирате със зеленчуци, ако имате време за готвене.

2. Протеинов шейк или блокче

Това е възможно най-бързото решение, което може да стои в чантата ви, на една ръка разстояние. За някои видове протеинов шейк е достатъчно да смесите само с хладка вода или прясно мляко. Може да носите една доза от праха неразтворен със себе си в шейкъра или да ползвате протеиново блокче. Във двата варианта получавате нужните енергия и белтъчини, за да сте жизнени и енергични.

3. Консерва риба тон

Използвайте я във варианта на лека освежаваща салата или сандвич. Ще се заситите преди следващото основно хранене и ще снабдите организма си с нова доза протеини, витамини, минерали и важни и полезни мазнини. Рибата тон на консерва е подходяща за всички, които искат да се хранят здравословно, но нямат много свободно време за готвене.

4. Семена или ядки

Тук е много важно да не прекалите с количеството. Унасяйки се в работа в офиса, често може да се уловите как докато работите на компютъра сте изяли 200 грама ядки. Това не е здравословно междинно хранене. За предпочитане е ядките да с сурови, без добавена сол, като грамажът им да е в порядъка на 40 грама.

5. Извара

Изварата е богат източник на протеини и за разлика от сирената и кашкавалите е бедна на мазнини. Това я прави незаменима част от всяко здравословно хранене. На пазара вече е предлагат видове с кремообразна структура, които са приятни на усещане и вкус. Може да я съчетаете с леки плодове като киви или ябълка.

6. Овесени ядки

Овесените ядки също са бърз и лесен вариант за хора с натоварено ежедневие и динамичен работен ден. Може да ги накиснете с топла вода или кисело мляко. Разбира се във варианта с кисело мляко, ще станат по-калорични, но ще бъдат и с по-високо съдържание на протеини.

7. Сушено месо

Най-подходящият вариант на сушено месо е говеждата пастърма. Тя е богата на белтъчини и същевременно е изчистена от излишни мазнини. Потърсете такава с по-малко количество сол. Петдесет грама е идеалното количество за здравословно междинно хранене.

8. Фъстъчено масло

Намажете го върху пълнозърнеста филийка като сандвич или го съчетайте с плодове. Фъстъченото масло се комбинира добре с ябълки, банани, круши. Освен това, така ще си набавите и полезни фибри.

9. Плодове

Тук също подобно на ядките е важно да не се прекалява. Заложете на цитрусови плодове, различните вариации горски плодове или диня. Те съдържат по-малко захари и достатъчно количество витамини.

10. Свежа салата със зеленчуци

През зимните месеци може да импровизирате с моркови, цвекло, настъргана ябълка, ряпа, зеле. Пролетно време и в летните месеци нека зелените салати, домати и краставици бъдат вашата стихия. Внимавайте! Не използвайте тежки майонезени сосове. Подправете салатата с малко зехтин, сол и балсамов оцет, за да постигнете наистина здравословен ефект.