5 причини да ядем люти чушки

  • Сподели:
5 причини да ядем люти чушки

Присъщи на Индия и Мексико, лютите чушки се радват на милиони почитатели по цял свят. Те имат силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.

Причина за лютивия им вкус е наличието на капсаицин, който съдържа безценни хранителни съставки, помагащи ни да бъдем здрави и енергични.

Колкото и да обичате да похапвате люти храни и в частност люти чушки, не трябва да прекалявате, защото това води след себе си и доста негативи.

Решихме да ви представим 5 причини, поради които да не спирате да се наслаждавате на любимите си люти чушки. Но не забравяйте да го правите с мярка!

1. Подобряват циркулацията на кръвта

Като цяло лютивите храни осигуряват по-добра циркулация на кръвта в организма и по-ниско кръвно налягане. Лютите чушки са особено полезни за сърдечносъдовата система, тъй като съдържат високи дози витамини А и С, които заздравяват стените на съдовете.

2. Помагат при главоболие, мускулни болки, ставни възпаления

Капсаицинът притежава болкоуспокояващи, аналгетични и противовъзпалителни свойства. Той притъпява рецепторите, отговорни за болка, нервните клетки не могат да реагират, а оттам - чувството за болка изчезва. Поради тази причина капсаицинът е важна част от много мехлеми и мазила.

3. Помагат при безсъние

Сгряващата функция на лютивите храни отпуска нервите и ни помага да заспим по-бързо. Според австрийски учени любителите на лютото се събуждат по-лесно, стават по-бързо, заредени с много енергия.

4. Помагат за свалянето на килограми

Лютите чушки помагат за изгарянето на повече калории, тъй като засищат по-бързо, което води до приемането на по-малко количество храна. "Затоплящият" механизъм на капсаицина ускорява метаболизма и го предразполага да гори повече мазнини.

5. Подобряват настроението

Лютите чушки покачват нивата на ендорфин и серотонин – хормоните, които "се грижат" за доброто настроение. Някои учени са на мнение, че ако приемаме повече лютиви храни, може да се преборим дори с леки форми на депресия.