Джинджифилът - цар на подправките

  • Сподели:
Джинджифилът - цар на подправките

Категорично джинджифилът може да бъде коронован като неподражаемия цар на подправките. Няма друг аналог, който да съчетава така блестящо невероятно богатия спектър от лечебни свойства и кулинарни качества.

Заслугата за това се крие преди всичко в уникално мощния антисептичен-противомикробен, включително противовирусен ефект на гингеролите-специфичните съединения на джинджифила. Като никоя друга подправка, той може да унищожава широк спектър патогенни микроорганизми и същевременно да бъде пре-биотик, т.е. да благоприятства развитето на нормална, благородна флора в организма ни.

От този факт следва поредица от конкретни практически ползи:

В кулинарията е огромен проблем съчетаването на хранителните продукти, така че те да не довеждат до нежелани ферментация и гниене. На тази база се основава цялата система за разделно хранене и съчетание на храните.

С едно почти магическо изключение: добавянето на джинджифил дори към най-нежеланите и рискови комбинации, блокира последиците от газове, дискомфорт и интоксикация. По този начин напр. можем да си позволим да изядем плодовете за десерт и те няма да ферментират, да смесваме алкохола с въглехидратни храни и да не последва ферментация с нежелания махмурлук, да комбинираме животински белтъчини с хляб, ориз, картоф и да не страдаме от мъчително гниене в червата ни и т. н.

Всички тези комбинации са пълен здравословен провал без подправката джинджифил. Източната кухня често добавя дори захар към различни ястия. Но само с изричното условие, в букета от подправки задължително да присъства джинджифил.

– Джинджифилът е незаменим при стомашно-чревни заболявания. Парадоксално – въпреки лютивия си вкус, той успокоява гастрита, язвата и колита.

– Джиндифилът обладава дори антитуморен ефект, особено при рак на стомашно-чревния тракт (колоректален карцином).

– Подправката е с изразено противовъзпалително и обезболяващо действие – при простудни, костно-ставни заболявания и др.

Мек антикоагулант, профилактиращ тромбози, инсулти, инфаркти и т.н.

Антиоксидантен и консервиращ ефект. Поръсете храната, която съхранявате с джинджифил и тя издържа много по-дълго време.

– Класически "ЯН"-ефект: затоплящ, ускоряващ обмяната, изпотяващ, енергетизиращ. В резултат лесно се свалят излишни килограми.

– Като следствие от всичко това – естествен афродизиак.

Джиджифилът е подправката, ефектът от която не можете да имитирате с никоя друга. Ползвайте я по възможност по-често в солени и сладки ястия, дори като компонент на туршия, препоръчително в пресен вид (корен), но също така и сушена на прах, както и за чай.

Дозата е средно няколко тънки резенчета или щипка-две сух джинджифил на прием. Във всичките си форми запазва качествата си.

Източник: Д-р Георги Гайдурков 

Джинджифилът - цар на подправките

Снимка: pxhere.com