Храни, богати на желязо

  • Сподели:
Храни, богати на желязо

Желязото е изключително важно за здравето и доброто състояние на организма. Въпреки това само 8% от общия му прием реално се усвоява от тялото. То е изключително необходимо за нормалните стойности на хемоглобина.

Поддържането на нормални нива на желязо е важно за всеки човек. Най-често от недостиг страдат подрастващите, бременните, хората с проблеми с бъбреците или стомашно-чревни разстройства, както и дамите по време на цикъл.

Недостатъчният прием на желязо най-често води до анемии, които се харатеризират с обща отпадналост, затруднена концентрация, умора, слабост, сънливост, косопад, чупливи нокти. За да нормализирате нивата по естествен път, трябва да наблегнете на храни, които го съдържат в по-големи количества. Всички знаем за копривата, спанака и черния дроб.

Ето още няколко храни, които ще разнообразят менюто ви и ще бъдете здрави, свежи и силни:

Чия, киноа и амарант

Тези три вида семена са изключително подходящи за вегетарианци и вегани. Могат да се комбинират най-различни продукти и съставки и да разнообразят менюто, без да го изменят в основи.

Натурален шоколад

Добра новина за всички дами и почитатели на сладките изкушения. Имате страхотна причина да продължавате да ядете сладко. Заменете млечния шоколад и шоколадовите десерти с натурален шоколад. Освен желязо, в него се съдържа и голямо количество магнезий.

Сушени кайсии, кашу и слънчоглед

Това безспорно е една неангажираща палитра, която може да използвате в междинните си хранения. Ще се заситите бързо и същевременно ще похапвате вкусно.

Яйца и млечни продукти

Жълтъкът, пармезанът и козето сирене са вкусни представители от семейството на млечните продукти, които може да добавите към основните си хранения. Те ще ви помогнат бързо да се снабдите с желязо.

Подправки

Мащерка, босилек, мента, майонара, кимион, куркума, черен пипер - всички те ще направят гозбите ви по-апетитни и богати на желязо. За максимален ефект комбинирайте с телешко или лаврак и зелена салата от спанак, аспержи, целина и магзаноз.