Какво всъщност може да ядем по време на Коледните пости?

  • Сподели:
Какво всъщност може да ядем по време на Коледните пости?

Започна Коледният пост, който всъщност не е особено строг. Доста са дните в този период, в които може да се яде риба.

Ето как се разпределя строгостта на Коледните пости:

- 15-22 ноември - спазва се строг пост;

- 23-19 декември - позволено е да се консумира вино, риба и морски дарове с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост;

- 20-24 декември - отново спазваме строг пост, а на 24 вечерта се отбелязва Бъдни вечер;

- 25 декември - вече може да се блажи, т.е. хапва се месо и млечни продукти.

Който реши да пости, не трябва да се притеснява за здравето си, защото растителната храна е полезна. Хапвайте по няколко пъти на ден и бъдете спокойни за фигурата си, както и за прочистването на организма от насъбраните токсини. А и в това е смисълът на постите - пречистване на тялото и на духа…

Коледните пости започнаха от 15 ноември и ще приключат на 24 декември - Бъдни вечер. За тази година това са последните многодневни пости. Все пак преди да започнете да постите, помислете дали сте достатъчно здрави, за да се захванете с постене.

Тъй като организмът има нужда от белтъчини, изключвайки месото и млечните продукти, трябва да ги заместите с такива от растителен произход. Това са ястията с боб, леща, ориз, булгур, нахут, киноа, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове, соеви продукти - тофу, соево мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове и пълнозърнести продукти. Добавете към менюто си и ядки и семена - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе…

От рибите с най-голямо съдържание на белтъчини са рибата тон, херингата, леферът, паламудът, скумрията, сардината, хекът, сафридът, бялата риба и пъстървата.

По време на постите консумирайте повече плодове и зеленчуци, които ще доставят на организма ви ценни витамини и минерали - хапвайте повече ябълки, портокали и киви, а от зеленчуците зеле, картофи, цвекло, карфиол, броколи, моркови, спанак, праз, тиква и патладжани. Много полезни са грахът, бамята, брюкселското зеле, царевицата и бобът.

Почти всички макаронени изделия са подходящи за пости. Все пак прочетете етикетите - може да е отбелязано наличието на яйца или други животински съставки.

Зехтинът има свойството да изчиства организма от натрупаните мазнини, така че е препоръчително именно него да използвате по време на постите.

И имайте предвид, че от постите са освободени малките деца, бременните жени, болните и старите хора.

Източник: krasotata.net