Най-полезните ястия от световната кухня

  • Сподели:
Най-полезните ястия от световната кухня

"Здравословната храна" и "безвкусната храна" не са синоними и не бива да се слагат под общ знаменател. Това наистина би било погрешно!

Някои от страните, славещи се с най-здравословна кухня на света – като Индия и Япония – са създали в типичната си кухня част от най-вкусните ястия. Тайната: добавянето на благоуханни подправки, уникални съставки и пресни продукти към натуралните храни.

От пътешествието си по света, дори и да е само виртуално, можем да изберем поне няколко нови ястия, които ще внесат нови – любопитни и нетипични, но приятни и полезни - вкусове към ежедневието ни.

Тези храни ще накарат устата ни да се напълни със слюнка – и същевременно са изключително богати на витамини и минерали, при това в комбинация с малко калории.

Източник: Здраве 

Най-полезните ястия от световната кухня

Вместо да ядат една огромна порция храна всяка вечер, испанците често похапват няколко по-малки ястия, наречени тапас, които наподобяват нашите мезета. Вечерята се състои от по няколко хапки от всяко ястие, като разнообразието от храни и вкусове задоволява напълно и апетита ни за нещо вкусно, и глада ни.

Съвет: Да сервираме повече ястия, но в малки порции!

Нека забравим за обичайната изобилна вечеря. Вместо да поднасяме отделна чиния за всеки, можем да подредим няколко големи общи плата с различни храни.

Добър избор са сотирана леща, печени червени чушки, зеленчуци на грил, пилешки шишчета, пълнозърнеста франзела (на филийки). Сервирането на ястията в една голяма обща за всички порция подтиква хората да споделят храната си и така е по-малко вероятно да преядат.

Снимка: pearlis / Pixabay.com

Най-полезните ястия от световната кухня

Когато италианците искат да осолят салатата или задушените зеленчуци, те използват морска сол, вместо трапезна. За разлика от преработената сол, която сме свикнали да ползваме, морската е изцяло натурална и съдържа повече минерали.

Въпреки че и двете разновидности съдържат еднакво количество натрий, с по-малко количество от морската сол ще получим същия силен вкус като с по-голямо количество от другата сол.

Съвет: Да започнем да използваме морска сол!

Не е нужно да се страхуваме от солта. Използвана в умерено количество, тя следва да има важна роля в здравословната диета. Само щипка от нея може да придаде много по-добър вкус на всяка храна.

Снимка: Einladung_zum_Essen / Pixabay.com

Най-полезните ястия от световната кухня

Ако все пак се налага да внимаваме повече с приема на натрий, има и други начини да подобрим вкуса на едно ястие без да се присягаме за солницата. Дори да нямаме проблем с високото кръвно налягане, ограничаването на натрия намалява риска от развитие на подобен проблем.

Освен това повечето подправки имат и здравословен ефект, поради което народната медицина ги използва като билки.

Затова нека вземем пример от хората в Близкия Изток и Индия, които използват ориз, кускус, агнешко и пилешко като основа за своите ястия, но напълно променят вкуса на всяка храна с уникалните си съчетания от подправки.

При наличието на кимион, куркума, кориандър, смрадлика и канела солта става почти напълно излишна. Нека създадем свой собствен микс от ароматни подправки, с който да овкусим например пилешките гърди.

Съвет: Да експериментираме с подправките!

Можем да пробваме да смесим малко канела, кориандър, кимион и джинджифил в една купичка като опитваме сместа от време на време и добавяме по още малко от някоя от подправките - докато не получим желания на вкус микс.

След това само трябва да го втрием в месото и да го оставим да се маринова преди да го изпечем.

Снимка: Taken / Pixabay.com

Най-полезните ястия от световната кухня

Япония
Много японски ястия се готвят изцяло в бамбукови кошници за готвене на пара – бърз и лесен начин за готвене, който освен това прави хранителните вещества по-лесни за усвояване от стомаха и червата.

Когато зеленчуците се приготвят на пара, клетъчните стените на продуктите омекват и улесняват абсорбирането на витамини и минерали. Парата помага на цветовете на храната да останат ярки и примамливи и е чудесен метод за запазване на натуралния вкус на продуктите.

Съвет: Да готвим на пара в бамбукова кошница!

За да приготвим своя японска здравословна вечеря, първо трябва да си набавим бамбукова кошница – намира се из специализираните магазини.

След това вземаме тенджера, наливаме няколко сантиметра вода или бульон в нея, оставяме да заври, нареждаме в кошницата няколко листа маруля или зеле (за да не залепва храната), слагаме продуктът, който изисква най-дълго време да се приготви и продължаваме нататък.

Поставяме капака на кошницата и задушаваме. Постепенно добавяме и другите продукти и задушаваме ястието до готовност – обикновено отнема не повече от 10 минути.

Можем да пробваме и ястие с рибно филе, поръсено със соев сос, червени камби, спанак или други зеленчуци по избор. Да не забравим и любимите си подправки. Преди сервиране можем да поръсим ястието със сусамово масло.

Снимка: chaliceks / Pixabay.com

Най-полезните ястия от световната кухня

В африканската кухня пълнозърнестите храни са обичайна част от основното ястие на масата. Например яхния с богат сос, сервирана върху ориз или салата от пшенични зърна, накълцани домати и краставици, магданоз, лимонов сок и зехтин.

Съвет: Да избираме по-здравословни пълнозърнести и зърнени продукти!

Можем без усилия да купуваме продукти от цели зърна вместо рафинирани. Това значи да избягваме бялото брашно, белия ориз, картофите и пастата и да се запасим с просо, киноа, елда.

Целите зърна ще ни помогнат да се чувстваме сити по-дълго време и обикновено имат по-нисък гликемичен индекс. Това значи, че са добър помощник за отслабване, а и за повишаване нивото на енергията.

Можем да си направим и пилаф като препечем различни семена в зехтин и ги сготвим с пилешко месо, зеленчуци или телешки бульон. След това да завършим готвенето, като добавим шепа накълцани бадеми и стафиди.

Снимка: TJENA / Pixabay.com