Пролетен хляб със семена и коприва

  • Сподели:
Пролетен хляб със семена и коприва

След дългата и студена зима е време да се заредим с енергия и витамини. Рецептата, която ви предлагаме е за хляб, който съдържа 6 вида семена и брашна от тях, a в добавка зелени подправки и треви. Хлябът може да се консумира от всеки, който обича многозърнени печива. Той би бил полезна добавка към менюто на бременни, кърмачки и деца, които вече са на обща храна.

Необходими продукти:

2 ч.ч. брашно от лимец
1 ч.ч. оризово брашно
½ ч.ч. смляно ленено семе
½ ч.ч. смлян сусам
½ ч.ч. едро счукано тиквено семе
½ ч.ч. слънчогледово семе
1 кофичка кисело мляко
1 голямо яйце
100 гр. попарена и добре отцедена коприва или спанак/лапад/див чесън
½ пакетче суха мая за хляб
2 ч.л. сол
2 ч.л. мед или кафява захар
2-3 с.л. зехтин или сусамово/ленено олио
чубрица, босилек, мащерка, розмарин – според вкуса и предпочитанията

Приготвяне:

Този хляб се прави най-лесно и резултатът винаги е отличен, ако имате хлебопекарна, в която да го замесите и опечете. Ако не разполагате с такава, направата му ще ви отнеме малко повече време, но това няма да повлияе по никакъв начин на крайния резултат.

Когато го правите на ръка смесете семената и брашната, добавете останалите продукти и месете, докато сместа се оформи на топка. Консистенцията е твърда. Оформете питка и прехвърлете в намаслена тавичка. Опечете хляба във фурна на 160-180 градуса без вентилатор за около час, когато ще придобие приятно кафеникава коричка.

Можете да сервирате хляба с различни домашни млечни и други пастети и разядки, но консумиран и самостоятелно е напълно достатъчен за сутрешна или междинна закуска.

Източник: Първите 7

Пролетен хляб със семена и коприва

Снимка: Pxhere.com