Сладолед от роза ни прославя в Италия

  • Сподели:
Сладолед от роза ни прославя в Италия

Български сладолед с розова вода бе представен в големите италиански градове по случай честването на Освобождението на България.

Вкуснотията дебютира в 15 елитни джелатерии в Рим, Милано, Флоренция, Торино, Палермо, Реджо Калабрия и Болоня. Събитието бе уважено от посланика ни Н. Пр. г-н Тодор Стоянов и от почетните ни консули в Милано и Торино.
Името на вкуса е „Тракийско съкровище“ и е вдъхновен от идеята да се подчертаят богатствата и историята на България, както и уникалните млечни продукти от Розовата долина. Рецептата е дело на био ферма от село Розино, която може да се похвали с няколко награди на международни световни състезания за сладоледи.

Вкусът бе изработен от майстори джелатиери по строга италианска традиция, използвайки собствени български млечни суровини, ягоди, био розова вода от роза „Дамасцена“ и карамелизирани орехи, които бяха донесени директно от България.
През ноември 2021 г., на международния форум Gelato World Heritage (Рим, Милано) българският  бранд беше нареден сред 10-те най-добри в света. Месец по-късно, на Sherbeth Summit (Палермо, Сицилия), взе и приз за ценене и уважаване на локалните суровини за производство.

Екипът на българските джелатиери, си е поставил за цел да презентира достойно България по света, представяйки нейните кулинарни съкровища. Инициативата на трети март успя да събере голям брой българи, които да опитат от родния вкус и е само първата от поредица активности, свързани с популяризиране на страната ни.