Виенският шницел

  • Сподели:
Виенският шницел

Историята на Виенския шницел (Wiener Schnitzel) преди да стане запазена кулинарна марка на град Виена и австрийските лакомници е съвсем обикновена.

Пътят към известността 

Парчето старателно начукано телешко месо, оваляно в хлебни трохи и запържено в мазнина е позната храна от трапезите на народите, живеещи около Алпите.

Скотовъдци по природа, алпийските жители отглеждали крави за мляко, сирене, кожа и месо. Въпреки че месото рядко е присъствало в ежедневието на обикновените хора, то е било част от празничната им кухня.

Така тръгва пътят на алпийската кравешка мръвка по света и става прототипът на виенския шницел.

В Хабсбургската династия работели хиляди придворни слуги, които донесли в централния град на империята хранителните си навици. С тях дошло и начуканото кравешко месо. В последствие попаднало в ръцете на добри готвачи, то става виенското кулинарно месно изкушение.

Стандарт за виенския шницел

Виенският шницел е с големина около 25–28 см., панировката му се прави с пресято брашно, овкусено със сол, след това с яйце и с галета. Пържи се на маслена баня няколко минути, като се обръща последователно от двете страни, до постигане на златист цвят.

Поднася се с картофена салата; пържени картофи; зелена салата или картофено пюре с магданоз и краставици. Шницелите се поръсват с лимонов сок. Към ястието върви голяма халба с изстудена австрийска бира.

По официален австрийски стандарт, приет през втората половина на XX век, виенският шницел се произвежда само от телешко месо.

По ресторантите в Австрия и региона около Алпите се поднасят и шницели тип "виенски" - от свинско, пилешко и от кълцано месо. Те са не по-малко вкусни, въпреки че не са изготвени по традиционната рецепта.

Виенският шницел е любимото ястие на виенчани и има милиони кулинарни привърженици в Австрия и по света.

Рецепта за две порции

Две парчета, всяко от които по 250 грама немазно телешко месо се измиват, подсушават и поставят между прозрачно фолио. Старателно се начукват с кухненско чукче до оформяне на 25-28 см. продукт, който се поставя да преседи поне половин час в хладилника, поръсен с черен пипер.

Около 100 грама бяло брашно (тип 400 или 500) се пресява и овкусява със сол.

Разбиват се две средно големи яйца в купа, за да се ползват за панировката.

Приготвя се домашна галета от две филии бял препечен хляб, който е смлян на блендер до много ситно.

Месото се изважда от хладилника, отстранява се фолиото, овалва се първо в брашно, след това в разбитите яйца и накрая обилно в смлените трохи. Пържи се в предварително разтопено масло, като шницелите се обръщат от двете страни до готовност.

Поднася се с прясно изцеден лимонов сок и картофена салата с копър или пържени картофи с домашен доматен сос.

Това ястие пие бира или червено вино, на корем.

Да ви е сладко!

Виенският шницел

Снимка: pixabay.com/Hans-2